Zlato není svatý grál, do investičního portfolia ale patří, shodli se experti

Ekonom Lukáš Kovanda a hlavní analytik společnosti XTB Jiří Tyleček

Cena zlata atakovala historické hodnoty. Ekonom Lukáš Kovanda a hlavní analytik společnosti XTB Jiří Tyleček se v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS shodli, že k výraznému poklesu by dojít nemělo a naopak by mohl nastat další růst. Zároveň zdůraznili, že zlato není „svatý grál“ a že by investoři měli diverzifikovat.

Zlatá horečka pokračuje. Cena kovu atakovala historické hodnoty. „V posledních deseti letech je patrný trendový nárůst ceny. Hlavně v poslední době zlato míří k hranici kolem 2 500 dolarů za unci. Takto drahé nikdy nebylo,“ řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Atraktivní produkt a finance na jednom místě. Borkovec vyjmenoval přednosti Partners Banky

Podle hlavního analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka se na ceně zlata podepisuje například geopolitická situace. „Ta je nejvážnější za poslední desítky let,“ podotkl Tyleček. Zdůraznil, že jsou zde patrné faktory, proč by zlato mělo nadále posilovat. „Jde třeba o vývoj populace a porodnosti. Geopolitická situace je napjatá,“ řekl Tyleček.

Zdůraznil, že investoři by ale měli zůstat při zemi. „Neměli by se ke zlatu upínat, že je to nějaký svatý grál. Měli by diverzifikovat, zlato ale do investičního portfolia určitě patří,“ sdělil Tyleček. Podobně to vidí i Kovanda. Podle něj můžeme dlouhodobě zlatu věřit. „I přes nějakou korekci budeme sledovat pokračování trendu posledních let. Je tu celá řada faktorů, které budou růstu ceny zlata v příštím desetiletí nahrávat,“ uvedl Kovanda.

Komodity jsou ale podle Kovandy až pro zkušenějšího investora. „V případě zlata je dobré mít jej ve fyzické podobě. Pokud jej máte v trezoru, tak vám ho nikdo nevezme. Člověk by měl dát do portfolia takovou část zlata, jakou pravděpodobnost přisuzuje nějakému zhroucení,“ sdělil Kovanda. Dodal, že jsou to jednotky procent. „Když bude investor mít tři procenta portfolia ve fyzickém zlatu, chybu neudělá,“ řekl ekonom.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expert

Tagy:
Lukáš Kovanda zlatá medaile investor X-Trade Brokers TRINITY BANK a.s. Svatý grál Svět financí a.s. Jiří Tyleček