Vzkaz pro Putina. Na hrobě jeho rodičů se objevila poznámka jako ze žákovské knížky

Vladimir Putin

Rusové oslavovali anexi části Ukrajiny

Aktivisté z občanského hnutí Party of the Dead umístili na hrob rodičů Vladimira Putina jednoznačný vzkaz, který spíš než politické vyjádření připomíná poznámku v žákovské knížce malého školáka.

„Drazí rodiče, váš syn se chová ostudně! Vynechává hodiny dějepisu, hádá se se sousedy ve vedlejší lavici a vyhrožuje, že vyhodí celou školu do vzduchu. Ukázněte ho,“ objevilo se v úterý na hrobě Marie Ivanovny Šelomovové a Vladimira Spiridonoviče Putina na petrohradském hřitově.

Party of the Dead je protiválečná umělecká skupina, která již dříve kritizovala Putina za rozpoutání „pekla“ na Ukrajině. Podle jejího předsedy Maxima Evstropova se ruská „speciální válečná operace“ nedá nazývat jinak než nesmyslným masakrem. „Aby Putin a jeho nejbližší své chování ospravedlnili, odvolávají se často na mrtvé – ať už na padlé ve druhé světové válce nebo jiné vlastence, kteří položili svůj život za Rusko,“ řekl v červnu pro zpravodajský web Media.az.

Vizualizace na petrohradském hřbitově je jen jedním z mnoha gest, kterými ruští občané vyjadřují svou narůstající nespokojenost s kroky tamního režimu. Celá situace eskalovala 21. září, kdy prezident Vladimir Putin vyhlásil takzvanou částečnou mobilizaci, která se má týkat až tří set tisíc lidí.

Tagy:
Vladimir Putin kniha Ukrajina mobilizace aktivisté protesty Rusko aktivista Druhá světová válka Vladimir Spiridonovič Putin party of dead