Dvě senzace na jednom místě. Tak by se dalo shrnout dění v pražském O2 universu mezi 4. - 6. květnem, kdy se tu při příležitosti Makro Czech Gastro Fest sjedou kuchařské špičky z celé planety. V jeho rámci se uskuteční také národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Návštěvníci tak mohou být přítomni u zrodu další kuchařské star světového významu.
Tři dny určené výhradně jídlu a všemu, co se točí kolem něj. Čtyři patra nabízející zážitky, na které jazyky příchozích budou ještě dlouho vzpomínat. Padesát řečníků a vystupujících. To všechno dohromady znamená Makro Czech Gastro Fest. Dosud největší akce svého druhu u nás. A kdyby to někomu přece jen bylo málo, dalším důkazem o návratu Česka na mapu světové gastronomie, je konání zmíněné kuchařské olympiády.
Gastronomie je důležitou součástí kultury, sounáležitosti a pospolitosti každé země. Přispívá k zaměstnanosti, cestovnímu ruchu, veřejnému zdraví a spokojenosti lidí. Rádi bychom nejen touto formou poděkovali celému sektoru za dlouhé roky poctivé práce a dodali jim novou inspiraci,“ říká ředitel prodeje a provozu makro ČR Jiří Nehasil.
Bocuse d’Or
Ti, kteří se vyznají ve světě gastronomie, vědí, že sledovat Bocuse d’Or je stejný zážitek jako fandit třeba na hokejovém šampionátu.
Soutěžící čeká nelehký úkol: během pěti hodin a pětatřiceti minut připravit dvě teplá jídla, přičemž povinnými součástmi jsou králičí hřbet a stehno, brambory a česnek. Výsledky budou hodnotit porotci, jimiž jsou skuteční mistři. A na co se při udílení bodů zaměří? Především na chuť, prezentaci a originalitu pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistotu pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.
Při tak náročných výkonech nemohou chybět emoce, adrenalin a pohledy diváků, kteří jedinečnou show mohou sledovat naživo.
„Je nám ctí být generálním partnerem nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d'Or v České republice. V Makro ČR dlouhodobě podporujeme českou gastronomii a poukazujeme na její hodnotu, rozmanitost a jedinečnost," říká Atila Yenisen, generální ředitel společnosti Makro ČR.
Akademie Bocuse d`Or Czech
Marek Fichtner, Radek David
Miroslav Kalina, Tomáš Kalina
Jan Knedla, Tomáš Kněž
Petr Kunc, Marek Lojda
Zdeněk Pohlreich, Tomáš Popp
Jan Punčochář, Marek Raditsch
Oldřich Sahajdák, Filip Sajler
Pavel Sapík, Jiří Štift
Martin Svatek, Jiří Roith
Udává trendy a dává vzniknout hvězdám světové gastronomie
Je na místě zmínit, že je to právě Bocuse d’Or, která určuje světové trendy v gastronomii.
„Jde opravdu o nejtěžší, ale také nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě. Michelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů Bocuse d`Or jen 19,” podotýká ředitel Bocuse d`Or Czech Adam Eliáš, který je zároveň výkonným ředitelem Českého Gastronomického Institutu.
Právě Český Gastronomický Institut získal licenci pro pořádání národního kola prestižní soutěže, které se přezdívá také kuchařská olympiáda či kuchařský Oscar.