Vzniká armáda „blanických lékařů“. Povstanou, až bude potřeba, prorokuje Mounajjed

INTERVIEW 2.12.2021

Vytvoříme armádu zdravotníků, která povstane v momentě, kdy to bude potřeba. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to prohlásil stomatolog a zakladatel iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed. Přiblížil také cíl projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům.

Mounajjedovi se podařilo téměř nemožné – političtí rivalové Adrej Babiš (ANO) a Petr Fiala (ODS) společně vystoupili na tiskové konferenci. „Překvapilo mě, že oba pánové to vzali velmi pozitivně. Nebylo to dlouhé přemlouvání. Dohoda byla taková, že politika musí jít stranou. Zdraví a nemoc nesmí být spojovány s politikou. Vzali to sportovně a přišli,“ vysvětlil Mounajjed.

Neměla se podobná tisková konference odehrát tedy ještě před volbami? „Možná byla chyba, že jsme to nezkusili. Nás to ale nenapadlo,“ přiznal lékař.

Babiš s Fialou společně podpořili projekt Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům. „Když si člověk nedá vysoké cíle, nepřiblíží se k nim. Vždycky jsem chtěl dostat jedničku a ideálně s pochvalou. Ambiciozní cíl to je,“ řekl Mounajjed s tím, že podle algoritmu by celý projekt měl vyjít.

Podle Mounajjeda jsou dvě cesty, jak se lékaři mohou do očkování zapojit. „Všichni, co se přihlásili, dostanou e-mail, kde kliknou na odkaz, že chtějí pomáhat v očkovacích centrech. Nebo si vyberou odkaz, že dotyčný člověk nebo ambulance bude chtít očkovat ve svých vlastních prostorách. Vytváříme interaktivní mapu, která nám ukáže každou zapojenou ordinaci a její kapacitu,“ vysvětlil lékař.

Záložní armáda zdravotníků

„Myslím, že pro budoucnost to bude klíčové, protože nám vznikne systém pomoci, který můžeme kdykoliv aktivovat. Bude to taková záložní armáda zdravotníků, která povstane v momentě, kdy bude potřeba,“ dodal Mounajjed.

„Počítali jsme, že když se nám podaří naočkovat milion lidí, bude o 3 tisíce lidí méně vyžadovat zdravotní péči v nemocnici. To je obrovský počet. Bylo by nejlepší, kdyby očkovací týden nastal už včera, ale je to logisticky náročné. Doufám, že se to spustí příští týden,“ prozradil lékař.

Tagy: