Po roce a půl okopávání si Babiš s Fialou stoupli vedle sebe a propagovali očkování

Tisková konference Andreje Babiše a Petra Fialy

Tisková konference Petra Fialy a Andreje Babiše

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a nově jmenovaný předseda vlády Petr Fiala (ODS) si po roce a půl trvajících neshodách a kritice způsobů boje s pandemií koronaviru stoupli vedle sebe a propagovali očkování. „Epidemie nezná politické bariéry a týká se nás všech. Politika musí jít stranou,“ řekl Babiš na úterní tiskové konferenci iniciativy Lékaři pomáhají Česku.

Ještě před volbami označovala koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) na svých plakátech Andreje Babiše za jednu z největších hrozeb naší země. V úterý se ale Babiš s Fialou postavili vedle sebe na společné tiskové konferenci iniciativy Lékaři pomáhají Česku. Podle ní je možné zorganizovat podání milionu posilovacích dávek vakcíny během jednoho týdne.

„Hlavním cílem je vyzvat další zdravotníky, aby pomohli kolegům v nemocnicích. Jsem rád, že pozvání přijal pan nový premiér Fiala. Epidemie nezná politické bariéry a týká se nás všech. Politika musí jít stranou. Je to neobvyklé, že máme společnou konferenci, ale když jde o životy, je dobře, že tu stojíme,“ začal svůj projev premiér v demisi Babiš.

Fiala hned v úvodu zmínil, že jde opravdu o netypickou konferenci. „Jsem přesvědčen, že jsou chvíle, kdy je potřeba ukázat společnou vůli. Jsem si jistý, že i když máme rozdílné politické názory a preferujeme při boji s covidem jiné postupy, máme společný zájem chránit ohrožené skupiny lidí a chceme, aby se co nejvíce lidí naočkovalo,“ uvedl lídr koalice Spolu.

Třetí dávka je nejdůležitější, shodli se odborníci

René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů podotkl, že 30 procent lidí na jednotkách intenzivní péče dostalo druhou dávku. „Teď jsme na tom nejlépe, máme spoustu vakcín a víme, že spousta lidí posilující dávku chce. Jsou to dvě třetiny z očkovaných druhou dávkou,“ uvedl. Babiš podotkl, že třetí dávka je ze všech nejdůležitější a lidi skutečně ochrání.

Přednosta kliniky ARO 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy František Duška dodal, že každá třetí dávka už člověka během týdne ochrání tak, že nebude potřebovat intenzivní péči. „Je to úleva pro přetížené nemocnice,“ zdůraznil.

Tagy: