Neočkovaní v Německu už nesmí skoro nikam. Merkelová souhlasí s povinnou vakcinací

Němci spějí k povinnému očkování

Německo zpřísňuje

Německá kancléřka Angela Merkelová souhlasí s povinným očkováním od února, jak požaduje její nástupce Olaf Scholz. Rozhodne ale Spolkový sněm. Německá vláda kromě toho zároveň přistoupila k dalším restriktivním opatřením pro neočkované. Ti si nově v obchodech nakoupí pouze potraviny a nemohou už ani do volnočasových zařízení.

„Situace je vážná. Jsme na hranici vytížení nemocnic, museli jsme již začít s překládáním pacientů,“ řekla na úvod tiskové konference Merkelová. Uvedla, že zvládnutí současné čtvrté vlny pandemie se neobejde bez solidarity celé společnosti, základem je pak očkování. „Jeho platnost nebude věčná, po devíti měsících od druhé dávky skončí,“ řekla s tím, že bez třetí dávky boj s pandemií není možný.

Neočkovaní lidé v Německu nově nebudou smět do volnočasových zařízení, jako jsou kina a divadla, ani do obchodů – s výjimkou supermarketů a drogerií. To znamená, že například vánoční dárky musí nevakcinovaní Němci kupovat pouze přes internet. Nové opatření oznámila končící kancléřka Angela Merkelová poté, co jednala s premiéry jednotlivých spolkových zemí.

Po překročení hranice 350 nových případů za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel se opatření dotknou i očkovaných a uzdravených, jejichž soukromé oslavy budou omezeny v interiérech na 50 účastníků a v exteriérech na 200. Neočkovaní se za takové situace mohou sejít jen s dvěma dalšími lidmi, se kterými nesdílí domácnost.

Nově za sedmidenní incidence přes 350 budou muset v celém Německu školáci všech stupňů opět nosit roušky, což již v řadě spolkových zemí platí, a zavřou také diskotéky a kluby.

Povinné očkování se blíží

Merkelová zároveň uvedla, že souhlasí s požadavkem současného vicepremiéra a spolkového ministra financí Olafa Scholze, aby bylo očkování proti nemoci COVID-19 v Německu povinné. Scholz, který se stane nástupcem Merkelové, chce vakcinační povinnost od února, přičemž dosluhující kancléřka s datem souhlasí.

Konečné rozhodnutí k povinnému očkování ale budou mít poslanci Spolkového sněmu. Všeobecnou očkovací povinnost požaduje nejen Scholz, ale také bavorský premiér Markus Söder, který vede Křesťansko-sociální unii (CSU), sesterskou stranu kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Tagy: