Vzpoura ve vězení na jihu Ruska: Trestanci zabili čtyři lidi, poté je zlikvidovali odstřelovači

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 23. srpna 2024 17:56

Jednotka zvláštního určení zastřelila čtyři trestance, kteří se v pátek v trestanecké kolonii IK-19 v ruské Volgogradské oblasti zmocnili rukojmích z řad zaměstnanců věznice. Tyto rukojmí se podařilo osvobodit, uvedla agentura TASS. Odvolává se na národní gardu, která je podřízena prezidentovi. O osvobození všech rukojmích předtím informoval telegramový kanál Baza, podle kterého bezpečnostní složky při půlhodinovém útoku na věznici neutrpěly ztráty. O život podle vězeňské správy přišli i čtyři pracovníci nápravného zařízení, kteří při braní rukojmích utrpěli od trestanců bodná a řezná zranění.

„Odstřelovači jednotky zvláštního určení čtyřmi přesnými výstřely zneškodnili čtyři trestance, kteří se zmocnili pracovníků věznice jako rukojmích. Rukojmí jsou osvobozeni,“ citovala státní agentura TASS z komuniké.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zapálili a potopili u Krymu ruský trajekt. Shořelo 30 cisteren s pohonnými hmotami

Čtyři vězni se v trestanecké kolonii č. 19 v době zasedání disciplinární komise zmocnili osmi pracovníků vězeňské správy a čtyř jiných vězňů. Při braní rukojmích přišli tři pracovníci věznice o život, tři zranění byli hospitalizováni a další zahynul v nemocnici, oznámila vězeňská služba podle listu Kommersant.

Na ruských telegramových kanálech se objevilo neověřené video, na kterém útočníci o sobě tvrdili, že jsou příslušníky teroristické organizace Islámský stát (IS) a že ovládli věznici. Podle kanálu Baza žádali vrtulník a dva miliony dolarů (asi 45 milionů Kč), jinak rukojmí zabijí. Na záběrech také leží na zemi zakrvácení zranění nebo zabití lidé v uniformách.

Mezi rukojmími byl po určitou dobu velitel věznice Andrej Děvjatov, ale podařilo se mu utéct a je v péči lékařů.

Údajní teroristé pocházejí z Uzbekistánu a Tádžikistánu. Jeden z nich podle serveru Meduza objasňoval své počínání jako pomstu za mučení podezřelých z březnového teroristického útoku v koncertním sále Crocus City Hall na okraji Moskvy.

Jeden z trestanců byl odsouzen za to, že při rvačce zabil svého oponenta, další tři pak za prodej drog, píše Baza a rovněž TASS.

Situaci řešil i Putin

Situací ve věznici se na poradě své bezpečnostní rady zabýval prezident Vladimir Putin. Uvedl, že mu ředitel vězeňské služby podal hlášení o situaci a že hodlá vyslechnout i názory šéfů ministerstva vnitra, tajné služby a ruské gardy.

Trestanecká kolonie č. 19 se nachází na okraji města Surovikino, které leží zhruba 850 kilometrů jižně od Moskvy. Jde o zařízení s přísným režimem, které má kapacitu pro více než 1 200 odsouzených. V nápravném zařízení je teď zhruba tisíc vězňů, uvedla agentura RIA Novosti.

Letos v červnu skupina šesti mužů ve vazební věznici v Rostově na Donu několik hodin držela jako rukojmí dva dozorce. Oba je osvobodily jednotky specnaz a útočníky zabily. Podle ruských médií byli mezi útočníky i stoupenci Islámského státu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: O život je i jít na záchod. Reportér Zrno navštívil peklo přímo na frontové linii na Ukrajině

Tagy: