Wimbledon vyměnil za smrtící drony. Tenis mě na zabíjení Rusů připravil, říká Dolgopolov

Ačkoliv mu k tomu, aby byl nejlepším tenistou světa, zbývalo v nejúspěšnější sezoně 12 pozic, Alexandr Dolgopolov si během kariéry vydělal tolik peněz, že by si do konce života mohl užívat víc než slušný důchod. Jenže když Rusové koncem února zaútočili na Ukrajinu, národní hrdost ho vytrhla z bezstarostného života. Obrany své země se neúčastní jen symbolicky, je operátorem dronů, jejichž pomocí likviduje nepřátelská vojska. O náročných posledních měsících se rozpovídal pro Daily Mail.

Když roky cestoval v rámci tenisové túry ATP, bydlel v luxusních hotelech, měl ten nejlepší možný servis. Tento nablýskaný život profesionála nedávno vyměnil za naprosto odlišné podmínky.

Zcela dobrovolně. V momentě, kdy vypukla válka, byl na dovolené v Turecku. Rodinu odvezl do bezpečí a sám se snažil rychle zapojit do obrany své země. Najal si instruktora, aby se naučil zacházet se zbraní, kterou nikdy předtím nedržel v ruce. Pokud se tedy nepočítá tenisová raketa, pomocí níž posílal na druhou stranu kurtu „vražedné“ údery. Od té doby prý z daleko nebezpečnějšího náčiní vystřelil minimálně 10tisíckrát.

„Bývaly to rakety a výplety, teď mám tohle,“ pochlubil se Dolgopolov netradičním vybavením před návratem na Ukrajinu prostřednictvím fotografie s neprůstřelnou vestou, střelnou zbraní, helmou a náboji.

Někdejší profesionál, jenž vystoupal až na 13. příčku světového žebříčku, zažil leccos. Například minulý měsíc se nacházel jen kousek za první linií u Chersonu, klíčového města, které bylo osvobozeno. Přebýval tam ve vypáleném domě.

„Všude běhaly myši. V domě nebyl záchod a museli jste použít díru, nebyla tam teplá voda,“ podělil se o své zkušenosti pro Daily Mail 34letý Dolgopolov. Zrovna se na čas přemístil do svého kyjevského bytu, aby nabral síly po náročných měsících.

Rozpovídal se o své nové roli. Osminásobný účastník Wimbledonu, který si tenisem vydělal přes sedm milionů dolarů, se stal operátorem dronu v jednotce spadající pod GUR, ukrajinskou vojenskou rozvědku. Na sociálních sítích pak občas zveřejňuje záběry z ptačí perspektivy, jak výbušná zásilka dopadne na místo určení a vyhodí ruské vojáky do vzduchu.

„Tenis mě na to určitě připravil. Musíte reagovat bleskově, pod tlakem umím podávat dobré výkony, moc nepanikařím. Mnoho věcí, které používáte v tenise, můžete přenést do války. Informace zpracovávám rychle, jsme přizpůsobiví tvorové. Nejprve jste v šoku, pak se snažíte zachovat klid a dělat svou práci. Špatná rozhodnutí vás mohou stát život,“ vykládal.

Nemáme zbraně, ale vůli ano

Válku popisuje jako pořádný binec. „Víte, že vás chtějí zabít a vy je musíte zabít. Někdy naši vlastní chlapi sundají naše drony, každý den se něco stane. Vidím, co se děje a zabili jsme lidi z jiných jednotek, které byly blízko nás. Není to přímý kontakt s nepřítelem na 50 nebo 100 metrů, ale vidíme je z dronu, střílíme na ně z minometů. Pokud potřebujeme dělostřeleckou pomoc, kontaktujeme dělostřelectvo. Takže stále dochází k zabíjení lidi. Nejsou přímo před vámi, ale přesto se je snažíte zabít,“ komentoval.

A k vývoji války dodal: „Jsme lepší bojovníci a je to náš domov. Takže máme výhodu, ale nemáme dostatek zbraní, abychom mohli pokračovat v postupu. Máme lidi a máme vůli.“

Posledním zápasem Dolgopolovy kariéry bylo utkání s Novakem Djokovičem ve finále antukového turnaje v Římě v roce 2018. Nadále sleduje dění na kurtech i kolem nich. Proto coby aktivní ochránce Ukrajiny ocenil, že Wimbledon letos zakázal účast ruských a běloruských hráčů na nejslavnější akci. Naopak kritizuje asociace ATP a WTA, které byly proti tomuto kroku a připravily si odvetu v podobě nezapočítávání bodů do žebříčku získaných právě na travnatém grandslamu.

Je si jistý, že s některými bývalými kolegy z okruhu pocházejícími ze země agresora a jeho loajálního – běloruského – partnera už nikdy nepromluví. „Nevidím žádnou možnost, že bychom mohli být znovu přáteli, pokud skutečně nevystoupí proti tomu, co se děje. Tenisté se neozvali, ale víme, že někteří z nich válku bohužel podporují,“ uvedl.

Tagy:
válka zbraň Turecko dron Ukrajina tenis Wimbledon ATP Daily Mail sport Rusko Asociace profesionálních tenistů ukrajinská armáda Alexandr Dolgopolov tenis válka Wimbledon Cherson