Yemi o startu rakety Starship: Měla by ručit za naše životy. Nezdařilý let považuje za úspěch

Choreograf Yemi A.D. poletí do vesmíru jako druhý Čech 1

Testovací let Muskovy lodi Starship skončil neúspěchem

Je to raketa, která by měla ručit za naše životy. Její start jsme si proto nemohli nechat ujít. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedl český choreograf a producent Yemi A. D., který bude členem posádky historicky prvního civilního letu k Měsíci. Tam by se měl vypravit společně s dalšími sedmi vybranými civilisty. Na vesmírnou misi se vydají na palubě rakety Starship vyvíjené společností SpaceX Elona Muska, která ve čtvrtek odstartovala ke svému prvnímu testovacímu letu. Po několika minutách ovšem explodovala.

„Start systému Starship jsme si s posádkou DearMoonu nemohli nechat ujít. Je to raketa, která by měla ručit za naše životy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Yemi A. D.

Ačkoliv se první let obřího dopravního systému nezdařil, známý český umělec si rozhodně nezoufá. „Bylo nám to velmi líto. Na druhou stranu sám Elon Musk byl spokojený a bylo vidět, že má z toho radost. Už jenom naplnit raketu plynem, zvládnout všechny bezpečnostní parametry a dojít až do toho odpočtu byl vlastně velký úspěch,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Testovací let Muskovy kosmické lodi Starship skončil explozí. Technici plánují další zkoušku

„Sledovat tuto neskutečně obří a technologicky nejpokročilejší loď, jak opouští zem, byl velký zážitek a jsem moc rád, že jsem tady,“ doplnil Yemi.

41letý český choreograf je jedním z osmi členů posádky, kteří by se společně s japonským miliardářem Jusakim Maezawem měli vypravit na cestu kolem Měsíce. Členové posádky byli vybráni z přibližně milionu uchazečů. Náklady spojené s týdenní okružní cestou bude hradit Maezawa.

Vesmírná výprava má trvat osm dní

Maezawa, který se v loňském roce stal prvním japonským civilistou, jenž se vydal na Mezinárodní vesmírnou stanici, na Twitteru a na webových stránkách zveřejnil jména lidí, s nimiž bude cestovat v rámci projektu „dearMoon”. Dalšími členy posádky budou irská fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber zaměřený na vědu Tim Dodd či indický herec Dev Džoši. Kromě osmi členů posádky byli oznámeni také dva náhradníci.

Vesmírná výprava má trvat osm dní od startu do návratu na Zemi, z toho tři dny budou kroužit kolem Měsíce a přiblíží se na vzdálenost 200 kilometrů od jeho povrchu. Ačkoli byl let naplánován na rok 2023, čelí zpoždění kvůli pokračujícím testům vesmírné lodi a jejích raket, píše agentura Reuters.

„Ve světě, kde se posouvají hranice a staví se něco, co předtím ještě neexistovalo, neexistují deadliny, ale jen milestony (milníky, pozn. red.). Dokud se jeden milestone nepřekoná, nedostaneme potřebná data pro to, abychom mohli vypočítat, jaká bude cesta k tomu dalšímu. Proto byl čtvrteční let tak moc důležitý,“ dodal producent.

Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX ve čtvrtek odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu bez posádky, krátce nato však ve vzduchu explodoval poté, co se měla oddělit nosná raketa. SpaceX na Twitteru uvedl, že systém potkalo „rychlé neplánované rozložení“ a že technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců“.

Tagy: