Češka má kvůli vodnímu dělu rozbitou hlavu a 18 stehů, utíkala od demonstrace

Do bojů proti vládním koronavirovým opatřením v Nizozemsku se nešťastně zapletla i mladá Češka. Při útěku od demonstrace ve městě Eindhoven ji tvrdě srazilo vodní dělo. Pod náporem vody hlavou narazila na zeď, má frakturu lebky a osmnáct stehů. O incidentu informoval nizozemský web BN DeStem.

Při víkendových demonstracích ve více jak deseti městech v Nizozemsku, které vyústily v nepokoje a násilnosti, se policie rozhodla využít i vodní děla. Právě jedno z nich ve městě Eindhoven srazilo i mladou Češku, která se se svým přítelem snažila z epicentra útoků a výtržností utéct.

Video, na kterém je zachyceno, jak ze vzdálenosti několika metrů vodní proud odhodí ženu na betonovou zeď, se stalo nejintenzivnějším snímkem z nizozemských demonstrací. Na záběrech je vidět, jak Češka silně hlavou udeří do zdi a následně upadá na zem. Poté, co jí pomohl její přítel se zvednout, je vidět, jak má žena tvář od krve a je otřesená.

Podle webu BN DeStem si mladá žena na otřes příliš nepamatuje. Vybavuje si pouze to, když ji záchranáři na policejní stanici poskytovali první pomoc. „Zbytek je černá díra,“ uvedla.

Pár natáčel nepokoje ze střechy, prý se neúčastnili

Na sociálních sítích se dostalo záběrům poměrně velké pozornosti. Mnozí zranění Češky označují za její vlastní chybu. Mladý pár ale uvedl, že se nepokojů neúčastnil. „Natáčeli jsme ze střechy úschovny kol, když se najednou všechno pokazilo. Okamžitě jsme slezli dolů, ale najednou vedle nás stálo vodní dělo,“ uvedl přítel Češky.

Než si muž stihl uvědomit, co se děje, tak jeho partnerka ležela v bezvědomí na zemi. Poté, co se dostala do nemocnice, jí byl oznámeno, že má zlomeninu lebky a silné poranění hlavy, které vyžadovalo osmnáct stehů. Také měla četné modřiny po celém těle. „Když uviděli, jak se mi to stalo, tak řekli, že jsem měla štěstí. Mohla jsem být mrtvá,“ přiznala Češka.

Mladá žena si je prý vědoma toho, že policisté museli zasáhnou, ale považuje za nebezpečné to, z jaké blízkosti vodními děly zasahují. „Šli jsme s rukama vzhůru. Na znamení toho, že jsme s nepokoji neměli nic společného,“ dodala žena.

Pár nyní bude incident řešit právními kroky. „Nejprve si najmeme právníka, který nám poradí. Násilí, které bylo použito, je skutečně nepřiměřené,“ uvedl muž a dodal, že když jeho přítelkyně ležela na zemi v bezvědomí, tak jim vůbec nikdo nepomohl. Ani když o pomoc s jeho bratrem žádali.

Tagy: