Z Fica a Orbána se stávají lidojedi. Gesto ČR vůči Slovensku je důležité, hájí vládu Votápek

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat v pořadu 360° Vladimír Votápek na CNN Prima NEWS

360° (68)

Omezení česko-slovenských jednání ze strany kabinetu Petra Fialy (ODS) je projevem přátelství vůči Slovensku. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Toto gesto by podle něj mělo posloužit k udržení nadstandardních vztahů, jelikož prý varuje před degradující spirálou předsedy vlády Roberta Fica (Smer-SD) či maďarského premiéra Viktora Orbána. Ti se podle Votápka mění „v čím dál horší lidojedy“.

Postoj české vlády vnímá diplomat jako přátelské upozornění vůči našim východním sousedům. „Děje se tak ve stínu toho, co předvádí Fico. Viděli jsme to na příkladech dalších populistů, jakými jsou Orbán či turecký prezident Recep Erdoğan. Dostávají se do degradující spirály a stávají se z nich čím dál horší lidojedi,“ varoval.

ČTĚTE TAKÉ: Richterová: Fico lže a opakuje slova Moskvy. Slovensko není jen o premiérovi, míní Šimečka

Slovenský předseda vlády je prý v tomto směřování teprve na začátku. „Pokud dostal jasný signál od tak blízké země jako Česko, jde o mnohem lepší scénář, než kdyby podobné výtky musel poslouchat z Evropské unie či jiných zemí,“ konstatoval s tím, že se česká strana ozvala včas.

Podle Votápka by tak Slováci měli celou věc vnímat jako přátelské a důležité gesto. „Nejde o snahu pokazit vztahy, ale spíše je udržet na nadstandardně vysoké úrovni,“ zdůraznil.

Podle něj budou vzájemné vztahy mezi zeměmi takové, jaké je bude chtít Bratislava. „Naše náruč je otevřená. Záleží jen na tom, jestli slovenští představitelé budou chtít hrát uraženého bratra,“ dodal Votápek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se ochladily česko-slovenské vztahy?

Tagy: