Richterová: Fico lže a opakuje slova Moskvy. Slovensko není jen o premiérovi, míní Šimečka

Slovensko není jen o vládě premiéra Roberta Fica. Po jednání v Praze s českými politiky to řekl slovenský opoziční lídr Michal Šimečka (PS). Reagoval na pozastavení konzultací na vládní úrovni, s kterým přišel český předseda vlády Petr Fiala (ODS). Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) tento krok vnímá jako „symbolické gesto“. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) tvrdí, že Fico lže a opakuje narativ Ruska.

Richterová po jednání se Šimečkou prohlásila, že Ficovy výroky „byly lživé a jsou jazykem Moskvy“. Na druhou stranu varovala, že se nejedná o většinový slovenský názor. „Není to tak, že když Fico opakuje jazyk Moskvy, že je to názor celého Slovenska,“ řekla Richterová a připomněla, že u našich východních sousedů hrají velkou roli také dezinformace, které se v prostoru masivně šíří.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala: Slovensko je pro nás bratrský stát. Jeho pozice ale trošku nahrává zájmům Putina

Sám Šimečka jako hlavní opoziční lídr na Slovensku rovněž zmínil, že Slovensko není pouze Ficova vláda. Vztahy mezi oběma zeměmi podle něj „politici nebo ministři nikdy neznehodnotí“. „Vztahy musí být i nadále kvalitní. Chceme dělat všechno pro to, abychom tento citlivý moment překonali,“ pronesl předseda PS.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Bartoš za Fialovu vládu poznamenal, že pozastavení konzultací je především „velkým symbolickým gestem“. Současné vlády Česka a Slovenska se podle jeho mínění v otázce Ukrajiny a Ruska „hodnotově nepotkávají“.

Bartoš zároveň zmínil, že minimálně po nadcházející dva měsíce se ve vzájemných vztazích nic nestane. Během této doby se mělo původně odehrát společné jednání obou vlád. „Schůzka byla plánovaná někdy za dva měsíce, tak myslím, že po tuto dobu k žádné zásadní změně nedojde,“ řekl šéf Pirátů.

PODÍVEJTE SE: Petr Fiala se vyjádřil ke Slovensku

K pozastavení konzultací se ve středu odhodlal kabinet premiéra Fialy. Premiér vysvětlil, že to vláda nepovažuje v tuto chvíli za vhodné. Vadí mu především proruská rétorika Fica a jeho ministrů. Například šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár se v uplynulém týdnu v turecké Ankaře sešel na jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Sám Fico dlouhodobě říká velmi kontroverzní výroky ohledně války na Ukrajině.

Fico reagoval slovy, že se česká vládní garnitura rozhodla „ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině“.

Tagy: