Z nebe padají houby, deštníky nebo hamburgery. Na kapky ve tvaru slzy zapomeňte, proč?

Přiblížila se k nám totiž zvlněná studená fronta od západu. (Ilustrační snímek)

Předpověď počasí 5. října 2024 (7:00)

Jaký tvar mají dešťové kapky? Možná vás to překvapí, ale při dešti nepadají klasické slzičky, ale spíše houby, deštníky nebo hamburgery. Těmito slovy uvozuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) video, ve kterém se na sociální síti X rozhodl během deštivého víkendu objasnit několik zajímavých faktů.

Zásadní vliv na tvar dešťové kapky má jejich velikost. Obecně je přitom možné za dešťovou kapku označovat tu, která je větší než půl milimetru a padá z oblaku na zemský povrch. „Kapky malých rozměrů jsou kulaté, ale čím jsou větší, tím více se během pádu deformují vlivem odporu vzduchu,“ říká meteoroložka Šárka Jedličková.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Kirk se žene k Evropě. Spustí vydatné deště i sníh, ovlivnit může i počasí v Česku

Velké padající kapky (více než 3 mm) jsou proto na čelní straně silně zploštělé. „Jejich tvar vypadá trochu jako hamburger nebo klobouk houby,“ popsala expertka ČHMÚ. Běžná kapka má přitom velikost kolem jednoho až dvou milimetrů, zatímco ty opravdu velké mohou mít průměr až sedm milimetrů. „Takto velké kapky už jsou ale celkem nestabilní a při pádu se rozpadají na menší. To se většinou stává těm větším než 4,5 milimetru,“ řekla s tím, že tvar kapky těsně před rozpadem připomíná sluchátka nebo deštník.

Kapky se během letu k zemi tříští jedna o druhou nebo se spojují. A proč si lidé představují a znázorňují dešťové kapky ve tvaru slzy, když tak vůbec nevypadají? „Jedním z důvodů bude, že běžně vídáme kapky například z vodovodního kohoutku, které těsně před oddělením takový tvar skutečně mají,“ vysvětlila Jedličková.

O víkendu bude pršet

Prosluněného babího léta se lidé v Česku o víkendu nedočkají. Podle předpovědi meteorologů bude převážně zataženo a oblačno. Během soboty i neděle se očekává místy déšť nebo mrholení, teploty se budou pohybovat kolem 12 až 15 °C.

Naopak v noci počasí připomene nadcházející zimu, teploty klesnou až ke 2 °C a na západě území mohou úřadovat přízemní mrazíky. Nadcházející týden však přinese příjemné oteplení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hurikánové drama. Nemocnice v Tennessee skončila pod vodou. Desítky lidí uvízly na střeše

Tagy: