Z nejmodernějšího ruského tanku zbyla ohnivá koule. Obávaný prapor Kraken hlásí další zářez

Elitní prapor Kraken si může zapsat další významný úspěch. Obávané ukrajinské jednotce se podařilo v Luhanské oblasti vyřadit z provozu nejmodernější tank, který má ruská armáda v současnosti na bitevním poli. Zveřejněné video ukazuje, že se tank T-90M po přímém zásahu ocitl v plamenech. Ukrajinští „Krakeni“ rovněž v závěru roku zničili ruský obrněný transportér i bojové vozidlo pěchoty během bojů o vísku Novoselivske.

Relativně mladý prapor si za krátkou dobu vysloužil pověst elitní skupiny bojovníků s celou řadou nemalých zářezů. Krakeni mají na svém kontě desítky úspěšných přepadů, významnou měrou se rovněž podíleli na vítězné bitvě o Charkov a osvobozování vesnic na Donbasu. Jak odhaluje nejnovější zveřejněné video, v oblasti bojují i nadále.

Během prosincových přestřelek u obce Novoselivske se těmto ukrajinským specialistům podařilo zničit hned několik kusů ruské vojenské techniky. Jmenovitě vyřadili z provozu nejnovější tank, který mají Rusové aktuálně na bitevním poli. Po ukrajinském zásahu protitankovou zbraní se osádka T-90M rozutekla pryč, po druhém úderu už se tank ocitl v plamenech. Krakeni s největší pravděpodobností trefili radarové zařízení a poškodili nádrž a pravou dolní část bojového stroje.

Pro Ukrajince jde do určité míry i o symbolický úspěch. T-90M patří k tomu nejmodernějšímu, co má ruská armáda ve své aktivní službě. Svou výbavou je na míle vzdálený od starších generací tanků, které se objevují na ukrajinském bitevním poli.

T-90M se může chlubit například vylepšeným reaktivním pancířem Relikt, novým navigačním i kamuflážním systémem či silnějším motorem. Ve výzbroji má zpravidla 125mm hlavní kanón, dálkově ovládaný těžký kulomet NSVT ráže 12,7 mm a koaxiální kulomet PTKM ráže 7,62 mm. Tank nové generace v minulosti hojně propagoval prezident Vladimir Putin, který o něm mluvil jako o budoucí páteři ruských obrněných sil.

Co se dále stalo se strojem, který poničil prapor Kraken, není v tuto chvíli jasné. V Luhanské oblasti se mu ale podařilo zcela zničit další ruskou vojenskou techniku, například obrněný transportér BTR-80 či zastaralé bojové vozidlo pěchoty BMP. I těmito úspěchy se ukrajinští bojovníci pochlubili ve svém nejnovějším videu.

Tagy: