Z amatérů se stala obávaná jednotka. Co jsou zač členové ukrajinského praporu Kraken?

Jednotka Kraken se zodpovídá přímo kyjevské vládě.

Ukrajinská jednotka Kraken zaútočila na ruské pozice v obci Bilohorivka

I když ukrajinská speciální jednotka Kraken vznikla teprve před několika měsíci, už nyní se v tuzemsku těší velké podpoře a uznání. Obávaný prapor, který je často přirovnáván k mariupolskému pluku Azov, během své krátké existence výrazně přispěl k vítězné bitvě o Charkov. Nyní Rusy trápí i na Donbasu. Stejně jako Azov, i Kraken provází jistá kontroverze a různá podezření. Co jsou členové této jednotky vlastně zač?

„Prapor vznikl v roce 2022. Není založený na pluku Azov, ale bojuje v něm řada členů Azova. Někteří z nich byli již v penzi a žili v Charkově. 24. února (počátek ruské invaze na Ukrajinu, pozn. red.) se ale nestihli vrátit do Mariupolu, aby bojovali ve svém pluku. Tak se připojili ke Krakenovi,“ vysvětlil v rozhovoru pro zahraniční média jeden z velitelů Krakena Eugene Shkirkov.

Zároveň však odmítl, že by se jednotka, která čítá asi 1 800 vojáků, skládala především z veteránů dříve sloužících v pluku Azov. „Většinu členů tvoří paradoxně nováčci, kteří předtím nebyli ani vojáci. Jsou ale velmi motivovaní a naučili se rychle myslet takticky. Chtějí prostě vypudit nepřítele ze svého území,“ dodal Shkirkov.

Na otázku, kde se naučili bojovat, členové jednotky odpovídají jednoduše: v bojích. Válečné schopnosti novopečený prapor v uplynulých měsících již několikrát ukázal. Na jaře tohoto roku přispěl k ukrajinskému vítězství v bitvě o Charkov a k osvobození velké části stejnojmenné oblasti. V současnosti Kraken operuje i na Donbasu.

Například v sobotu se objevily zprávy o troufalém ukrajinském útoku na obec Bilohorivka v Luhanské oblasti, a to pouhý den poté, co se ve vesnici opevnily ruské ozbrojené síly s cílem ostřelovat nedaleký Slavjansk. Útok neprovedl nikdo jiný než členové praporu Kraken. Záběry, které zveřejnili, ukazují tvrdé boje mezi oběma armádami.

Silná zbraň kyjevské vlády

Z videa lze soudit, že útok byl úspěšný – členům Krakena se povedlo zabít několik okupantů, další ruské vojáky také zajali. Rovněž vyslali Rusům jasný vzkaz: Luhanskou oblast jste možná oficiálně obsadili, nemáte ji ale plně pod kontrolou.

Kraken podle listu The Washington Post operuje podobně jako pluk Azov v „šedé zóně“. Nepatří totiž tak úplně k ukrajinské armádě, ale zodpovídá se přímo kyjevské vládě. Zatímco Azov spadá pod ministerstvo vnitra, Kraken pod resort obrany. Podobností mezi oběma skupinami však lze najít ještě víc.

I Kraken čelí nařčením, že v jeho řadách slouží především ultranacionalisté. To však vojáci odmítají jako ruskou propagandu. Někteří velitelé charkovského praporu nicméně připouštějí, že mezi členy jednotky lze najít pravicové radikály, kteří jsou ale údajně zanedbatelnou menšinou. Kraken podobně jako Azov tvrdí, že se pouze snaží chránit Ukrajinu před ruskými okupanty.

Podezření z mučení ruských zajatců

Další skvrnou na reputaci praporu je incident, jenž se měl stát na konci března v Charkovské oblasti. Na sociálních sítích se objevilo video, které má ukazovat, jak ukrajinští vojáci střílejí ruské zajatce do kolen, uvedla stanice CNN. Podle Kremlu se na tom měl podílet právě prapor Kraken.

Moskva dokonce kvůli tomu v květnu zařadila velitele jednotky Konstantina Nemičeva na seznam hledaných osob. Že se v blízkosti incidentu v této době pohybovali příslušnici Krakena, se domnívá na základě svého šetření i stanice BBC. Ukrajinská strana přislíbila, že incident pečlivě prošetří.

Rovněž se ale objevují zprávy, že video je podvrh vytvořený prokremelskou propagandou. Velitel Nemičev veškerá podezření kategoricky odmítá. V rozhovoru pro CNN popřel, že by se ve videu s postřelenými zajatci mělo jednat o vojáky Krakena. Nevyloučil však, že video vzniklo v Charkovské oblasti.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina jednotka neonacismus Rusko Donbas Charkov zajatci Azov Speciální jednotky Charkovská oblast prapor Kraken