Mohl jsem už být po smrti, prozradil Gazdík. Z resortu neodešel jen kvůli Dozimetru

360° (1024)

Už jsem mohl být po smrti, překvapil svým výrokem v pořadu 360° bývalý ministr Petr Gazdík (STAN). V době, kdy média řešila kauzu Dozimetr, mu prý při autonehodě zemřeli přátelé. Ve voze měl podle jeho slov tehdy sedět také.

Ve vysílání CNN Prima NEWS Gazdík vysvětlil, proč se vrací do svého bývalého úřadu, tentokrát však „jen“ v roli poradce. „Ministerstvo mi tak nechybělo, ale chyběly mi změny ve školství. Jedna ze zásadních priorit vlády je úprava obsahu vzdělávání, které je kvůli přílivu uprchlíku dětí a částečně kvůli mému odchodu ve skluzu. Vláda má omezený čas,“ odůvodnil Gazdík.

Gazdík jako ministr školství rezignoval poté, co média upozornila na jeho styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který je obviněn v kauze Dozimetr. „Chtěl bych říct, že jsem měl i osobní důvody, protože jsem mohl být po smrti,“ překvapil v pořadu 360°.

Byl na pohřbu

S přáteli měl před časem vyrazit na ryby, kvůli pracovnímu vytížení ale výlet odmítl. „Když se vraceli, čtyři zemřeli, měl jsem tam být také. Den před rezignací jsem byl na pohřbu,“ přiblížil Gazdík ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zdůraznil, že odstupovat nemusel. „Nejsem vyšetřovaný, chtěl jsem ale zvýšit kulturu politiky, a to na prahu předsednictví,“ dodal. Nyní tak bude v rámci resortu už jen radit. Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou spolu s ním pomáhat dalších 15 poradců.

„Měl bych být překvapen návratem Gazdíka, ale nejsem, a to vzhledem ke krokům pětikoalice. Slyšel jsem, jak očistí politiku a kulturu. To mi nejde dohromady,“ zkritizoval bývalého ministra Zdeněk Kettner (SPD), který byl taktéž hostem pořadu.

Tagy:
smrt politika CNN Prima NEWS pořady CNN Prima NEWS Petr Gazdík Starostové a nezávislí 360° Vladimír Balaš Zdeněk Kettner kauza Dozimetr Akce Dozimetr školství