Děsivý scénář po konci Putina. Z Ruska bude pět států s jadernými zbraněmi, popsal odborník

Po odchodu ruského prezidenta Vladimira Putina se Rusko rozpadne na čtyři nebo pět různých států, obává se analytik obranného průmyslu Nicholas Drummond. Pro Daily Express řekl, že by se šéfové nově vzniklých území přetahovali o jaderné zbraně.

Potenciální rozpad Ruské federace se hlasitě probírá už od začátku války na Ukrajině. Mnozí experti oslovení prestižním think-tankem Atlantická rada se domnívají, že se země rozpadne nejpozději do deseti let.

Situace v Rusku houstne. Do vazby zamířil i do té doby nedotknutelný Igor Girkin, více v reportáži:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Moskvu zaútočily drony. Jeden zasáhl věžák, úlomky dopadly i u ministerstva obrany

Také bývalý důstojník britské armády a analytik obranného průmyslu Nicholas Drummond se domnívá, že vidina brzkého rozpadu Ruské federace je velmi reálná. Ať už by Putina někdo sesadil, nebo by se říše rozpadla jiným způsobem, svět by podle něj čekal velmi děsivý scénář.

Hrozba nukleárních zbraní

Drummond se domnívá, že Ruská federace by se rozpadla na několik států, které by mezi sebou okamžitě začaly soupeřit.

„Pokud se Rusko rozpadne, vznikne místo jedné velké země čtyři nebo pět různých států. Jejich lídři by se pak přetahovali o ruský jaderný arzenál,“ obává se Drummond. Informoval o tom web Daily Express.

Jaderné zbraně totiž Rusko nemá pouze na jednom místě. Nacházejí se po celé zemi na různých vojenských základnách.

„Jsou to dost děsivé vyhlídky. Zbytku světa by to přivodilo obrovské problémy, protože tito lidé by jaderné zbraně bez skrupulí použili,“ pronesl analytik.

I červnová vzpoura v Rusku, za kterou stáli vagnerovci oligarchy Jevgenije Prigožina, podle něj ukázala, že je rozpad federace reálný konstrukt. Drummond se domnívá, že současný šéf Kremlu Putin slábne a čím dál hůře u veřejnosti obhajuje pokračující válku.

„Tato vzpoura, která ve skutečnosti vzpourou nebyla, Putina absolutně oslabila. Každým dnem, co válka pokračuje, je slabší a slabší,“ zmínil Drummond.

Nezávisle na ruských úspěších nebo neúspěších na frontě by se ale lidé podle něj neměli ukolébat myšlenkou, že je Rusko slabé.

„Rusko nadále zůstává mimořádně nebezpečnou silou. Protože když vám dojdou tanky a dělostřelectvo, pořád máte chlapy s puškou a bajonetem,“ dodal analytik.

Tagy: