Z ruské protitankové střely si vyrobili „svatý grál“. V Česku se vydražil za desetitisíce

Tankisté z ukrajinské 128. zakarpatské útočné brigády předali českým humanitárníkům unikátní předmět pro sběratele válečných trofejí. Ze střely z ukořistěného ruského tanku si vyrobili pohár se znakem jejich armádního útvaru. Výtěžek z dražby půjde do veřejné sbírky na jejich podporu, své příhozy mohli lidé nabízet do středečního večera. „Každý správný husita, který chce vlastnit takový unikátní kalich, může zkusit štěstí,“ poznamenal před koncem dražby s nadsázkou Vasyl Kapustej, humanitární dobrovolník, který stál i za křtem „Václava“, českého tanku ve službách zmiňované brigády.

„Jde o již znehodnocenou protipancéřovou podkaliberní průbojnou tankovou střelu 3БМ21 ráže 115 mm z ukořistěného ruského tanku T-62. Stalo se tak během chersonské ofenzívy minulý rok na podzim. Samotná střela byla přetvořena do podoby velkého poháru,“ popsal pozadí unikátního předmětu Kapustej. I to je důvod, proč je na poháru znak 128. zakarpatské brigády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zničili jsme velkou výsadkovou loď na Krymu, tvrdí ukrajinské letectvo. Rusové útok přiznali

Střela jako taková už nepodléhá regulaci zákona o zbraních, což má humanitárník podle svých slov potvrzené i státními orgány. „Máme to právně ošetřené. Již nejde o munici, ale umělecký výrobek. Každý správný husita, který chce vlastnit takovýto unikátní kalich, může zkusit štěstí,“ poznamenal s nadsázkou.

VIDEO: Ukrajinská 128. brigáda má ve svých řadách i český tank T-72. Ten se nedávno dočkal i jména.

Počítaly se pouze nabídky, které se objevily v komentářích pod příspěvkem na Facebooku či sociální síti X. Vítězný sběratel přišel s částkou 40 tisíc korun, nyní má částku se zprávou „svatý grál“ poslat na veřejnou sbírku platformy Znesnaze21.cz, věnovanou ukrajinským obráncům.

Kromě dobrého pocitu ze samaritánství a potvrzení o daru od zmíněné nadace půjdou peníze na další zajímavý projekt. „Výtěžek z této dražby poputuje na vytvoření lazebně-pradelného komplexu na bázi náklaďáku pro tankový prapor 128. zakarpatské brigády, kteří jezdí mj. také i s českým tankem Václavem,“ upřesnil účel dražby Kapustej.

Česko-ukrajinský dobrovolník a student práv stojí za několika humanitárními iniciativami a výjezdy, během kterých zásobuje jak civilní obyvatelstvo, tak obránce. Svou pomoc zúžil především na 24. lvovskou a zmiňovanou 128. zakarpatskou brigádu. O svých cestách a aktivitách informuje na sociálních sítích.

Před měsícem se mu podařilo rovněž vybrat jméno pro Českem darovaný tank T-72, který skončil u tankistů zakarpatské brigády. Na výběr ve veřejném hlasování byli Karel, Václav a Švejk, lidé si nakonec zvolili nejčastější jméno českých panovníků a prezidentů. Václava pak přišel na Ukrajinu pokřtít i se šampaňským a malým dárkem – kamerou GoPro, s níž má natáčet ničení ruských pozic.

Pokud chcete přispět Kapustejovi na pomoc ukrajinským obráncům, můžete tak učinit skrze dobročinnou platformu Znesnaze21.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinské armádě se podařilo zničit ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Kreml následně přiznal, že k útoku opravdu došlo.

Tagy: