Zničili jsme velkou výsadkovou loď na Krymu, tvrdí ukrajinské letectvo. Rusové útok přiznali

Ruská výsadková loď Novočerkassk

Ukrajinské síly poškodily ruskou výsadkovou loď Novočerkassk

Ukrajina v noci na úterý zaútočila na přístav ve městě Feodosija na anektovaném Krymu. Ukrajinské letectvo tvrdí, že při tom zničilo velkou výsadkovou loď ruského námořnictva Novočerkassk. Ruské ministerstvo obrany útok potvrdilo, plavidlo je podle něj poničené, píše TASS. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa se jedná o výraznou ránu pro ruskou Černomořskou flotilu.

„A flotila v Rusku se stává menší a menší! Díky pilotům letectva a všem zúčastněným za precizní práci!“ napsal na Telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Podle letectva přístav zasáhly střely s plochou dráhou letu, neupřesnilo ale, jakého typu. Takovou munici Ukrajině dodala Británie a Francie, napsal list Ukrajinska pravda.

K TÉMATU: Rusko se chlubí údajným osvobozením Marjinky. Z „ukrajinské Hirošimy“ však nezbylo vůbec nic

Mluvčí letectva Jurij Ihnat uvedl, že Novočerkassk je po útoku mimo službu, protože na něm vybuchla skladovaná munice. Opravit plavidlo, které může pro výsadek vézt i tanky, bude podle něj velmi těžké.

Ruské ministerstvo obrany útok přiznalo, tvrdí však, že Ukrajinci loď pouze poničili. „Při odrážení útoku ukrajinských ozbrojených sil dnes v noci na základnu ve Feodosiji byla poškozena velká výsadková loď Novočerkassk,“ uvedlo. Aksjonov sdělil, že že si útok vyžádal jednoho mrtvého a čtyři zraněné, píše agentura TASS. Výbuch podle něj poškodil šest budov, které mají převážně rozbitá okna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu poznamenal, že ukrajinské letectvo doplnilo flotilu ruských ponorek. „Okupanti na Ukrajině nenajdou jediný tichý kout,“ napsal.

Ruskojazyčný web BBC upozornil na satelitní snímky Feodosije z 24. prosince, které na sociální síti X sdílel jeden z uživatelů zapojený do OSINT (open source intelligence). Uvádí, že výsadková loď stejné třídy Ropucha jako Novočerkassk je v přístavu zakotvená na místě, kde se podle záběrů a fotografií odehrála noční exploze.

Podle Justa se z vojenského hlediska jedná o výraznou ránu pro ruské námořnictvo. „Ruská plavidla již dlouhodobě nemohou operovat jak chtějí. Tento úder demonstroval, že Ukrajina je stále schopná útočit na nepřátelské lodě a držet Černomořskou flotilu v nejistotě,“ uvedl publicista. Připomněl rovněž, že zasažené plavidlo má důležitou funkci z hlediska logistiky, výzbroje i jednotek.

„Doplňuje přepravní kapacity Krymského mostu. Postavení Rusů však výrazně otřeseno nebylo, jako tomu bylo v případě opakujících se útoků právě na tento objekt,“ doplnil Just s tím, že Novočerkassk mělo údajně zasáhnout několik střel západní výroby Storm Shadow.

Rusko ukrajinský Krym v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. Poloostrov, včetně Krymského mostu, který Krym spojuje s pevninským Ruskem, se opakovaně stává terčem ukrajinských útoků. Letos v září ukrajinské síly zasáhly loděnici v krymském Sevastopolu, kde poničily jinou výsadkovou loď třídy Ropucha a ponorku třídy Kilo, které se nacházely v suchém doku.

BBC upozornila, že to není poprvé, co se Novočerkassk ocitl pod ukrajinskou palbou. Proruské úřady Krymského poloostrova dříve informovaly o pohřbu tří ruských námořníků, kteří zahynuli při ostřelování plavidla na konci března 2022. Loď se v tu dobu nacházela v přístavu v okupovaném Berďansku v ukrajinské Záporožské oblasti. Při stejném útoku Ukrajinci potopili i jinou výsadkovou loď – Saratov – a další poškodili.

Novočerkassk je součástí ruské Černomořské flotily od roku 1987, kdy byla dokončena jeho výstavba v polském Gdaňsku, píše BBC.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry drtivého úderu HIMARS. Ukrajinci Rusům rozmlátili obávaný raketomet „Uragán“

Tagy:
útok loď Ukrajina přístav Krym Jiří Just ruská armáda Rusko ruská invaze na Ukrajinu výsadková loď Černomořské loďstvo Storm Shadow Mykola Oleščuk Feodosija Novočerkask