Hodně štěstí, Václave. Podívejte se na křest českého tanku na Ukrajině, má i kameru

Český tank T-72 na Ukrajině byl pokřtěn na Václava a dostal také GoPro kameru.

Český tank na Ukrajině se dočkal nového jména i kamery

Ani Karel, ani Švejk. Ve veřejném hlasování o tom, jaké jméno dát darovanému českému tanku T-72 na Ukrajině, zvítězil „Václav“. Autor nápadu a humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej zajel s dodávkou až k záporožské frontě, aby se zúčastnil křtu a připevnil na válečný stroj také GoPro kameru. Ta má zaznamenávat úspěchy českého železného oře ve službách 128. zakarpatské horské brigády. Už nyní má za sebou nejednu náročnou vojenskou operaci, obránci ho používají prakticky od té doby, co dorazil na Ukrajinu.

Zmiňovaný tank T-72 je v bojovém nasazení už od samého začátku války – prakticky od chvíle, kdy jej Česká republika poslala na Ukrajinu. „Prošel si loňskými jarními boji na záporožské frontě, chersonskou ofenzivou na podzim 2022, zapojil se do operací severně od Bachmutu v Soledaru a pak jel znovu na záporožskou frontu na velkou letní ofenzivu, u níž byl od samotného začátku,“ popsal Kapustej stručnou historii bojového stroje. Tank tedy nese nejednu jizvu z bitev.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přelomová ukrajinská sabotáž. Armáda zveřejnila detaily z operace, jež rozmetala ruské doupě

V listopadu pak Kapustej odstartoval kampaň, v níž hledal pro tank nové jméno. Z hlasování veřejnosti vyplynulo, že několikatunový bijec bude nakonec „Václav“. Porazil své konkurenty v podobě Karla a Švejka. Křest bojového stroje byl jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodl znovu vydat s humanitární dodávkou na východ.

„Během návštěvy na záporožské frontě zavítala naše expedice k českému tanku T-72, který slouží od začátku války v tankovém praporu 128. samostatné horské úderné zakarpatské brigádě. Právě tomuto tanku jste v hlasování vybrali jméno ‚Václav‘ a pod tímto jménem jej nyní budeme znát a psát o něm,“ uvedl Kapustej ke své výpravě na východ Ukrajiny, kde stále zuří tuhé boje o každý metr země.

Následně se pochlubil videem, na němž vojáci záporožské brigády nastřikují sprejem jméno „Václav“ na hlaveň zmíněného T-72 a zakončují tak dlouho očekávaný křest. A to není jediný dárek, kterého se český tank dočkal – k reaktivním plátům na věži stroje přibyla také malá kamera.

‼️ KŘEST VÁCLAVA ‼️ Během návštěvy na záporožské frontě zavítala naše expedice také i k českému 🇨🇿 tanku T-72, který...

Posted by Vasyl Kapustej on Thursday, December 7, 2023

„Díky GoPro kameře, kterou nám darovala jedna česká firma – přála si zůstat v utajení, budeme moct společně sledovat Václavova vítězství a úspěchy ve válce s ruskými okupanty,“ doplnil humanitární dobrovolník, který absolvoval od začátku války řadu výjezdů se svou matkou a dalšími pomocníky.

Mimo to dostali vojáci a mechanici další zásoby, od teplého zimního oblečení po trvanlivé potraviny či drony a příslušenství. Před svou návštěvou v Záporoží navštívil také 24. lvovskou brigádu, již rovněž dlouhodobě podporuje.

„Václav“ každopádně rozšířil řady české válečné techniky, která dostala vlastní jméno. Projekt Dárek pro Putina má na kontě hned dva kousky – modernizovaný tank T-72 „Tomáš“ a raketomet RM-70 „Přemysl“. Na nákup obou strojů se složila veřejnost.

Pokud chcete přispět Kapustejovi na pomoc ukrajinským obráncům, můžete tak učinit skrze dobročinnou platformu Znesnaze21.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci rozmetali konvoj ruských tanků. Zkázu obstaral „chytrý“ raketomet, podívejte se na něj v akci.

Tagy:
tank tanky Ukrajina sbírka hlasování humanitární pomoc křest Ukrajinci válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu T-72 Vasyl Kapustej Ukrajinská 128. horská útočná brigáda