Ruský vrah dostal milost za boj na Ukrajině. Muž, který ubil soudce, je válečným hrdinou

Pětatřicetiletý Stanislav Bogdanov byl jedním ze zhruba tisícovky vězňů, kterým byla nabídnuta svoboda výměnou za šestiměsíční službu na Ukrajině. V roce 2012 byl odsouzen k trestu třiadvaceti let vězení za to, že činkami a železným pohrabáčem brutálně ubil k smrti soudce Sergeje Žiganova, kterého se snažil oloupit. Půl roku uplynulo, Bogdanov je doma, sice bez nohy, ale omilostněný. Do vězení se vracet nemusí.

Bogdanov byl na ukrajinské bojiště rekrutován Vagnerovou skupinou, polovojenskou organizací vedenou Jevgenijem Prigožinem, který má silné vazby na Kreml. Ty umožňuji organizaci pravidelně získávat vojáky z ruských věznic. Bogdanov na zveřejněném videu říká, že tyto podmínky s radostí přijal, protože „taková nabídka přijde jenom jednou v životě“.

„Tuto milost jste si zasloužili svou krví, svým potem a svým hrdinstvím,“ říká na videu ruskému vrahovi neznámý úředník a předává mu vyznamenání za službu vlasti, jehož součástí je i udělení milosti.

„Putinův plán je rekrutovat alespoň padesát tisíc vězňů. Prigožin, sám bývalý trestanec, už jich na Ukrajinu poslal přes tři tisíce. Mezi nimi jsou sérioví vrazi a alespoň jeden kanibal,“ vysvětlovala v září Olga Romanovová, šéfka ruské neziskové organizace Russia Behind Bars pracující s vězni a jejich rodinami. Tuto náborovou taktiku Kremlu označila za jednu ze svých nejhorších nočních můr.

„Vagnerovci původně nabírali hlavně vrahy a lupiče. Svoji síť teď ale rozšířili a berou všechny, včetně kanibalů. V současné době víme alespoň o jednom takovém případu,“ potvrdil právník z neziskové organizace Ruslan Vachapov.

Tagy: