Z výletu se stal horor. Chtěla zachránit telefon, na hodiny uvízla hlavou dolů v průrvě

Chtěla zachránit svůj mobilní telefon, místo toho museli zachraňovat několik hodin ji. Mladá turistka na výletě v Hunter Valley v australském Novém Jižním Walesu zapadla po hlavě do skalní průrvy tak nešťastně, že nemohla ven. Až po několikahodinovém zásahu ji vyprostili místní záchranáři, informuje CNN.

Obrázky ze záchrany třiadvacetileté ženy, které zveřejnila záchranná služba New South Wales Ambulance na sociálních sítích, jsou teď hitem internetu. Na tom prvním jsou vidět jen její nohy v úzké mezeře mezi obrovskými balvany.

ČTĚTE TAKÉ: Houbař po útoku medvěda umíral v náručí bratra. Silně krvácel, šelma se mu zahryzla do tváře

Turistka vyrazila na výlet se svými kamarády na soukromý pozemek v okolí lokality Laguna asi 120 kilometrů od Sydney. Na cestě jí vypadl telefon, a když ho chtěla sebrat, zřítila se hlavou napřed do tři metry hluboké průrvy mezi dvěma balvany. Zachytila se nohama tak hluboko, že na ni její přátelé nedosáhli a nemohli ji pomoci.

Podle záchranáře Petera Wattse nebyl v oblasti mobilní signál, takže společníci ženy, jejíž jméno nebylo oficiálně zveřejněno, museli odejít, aby mohli přivolat pomoc. „Moje první myšlenka byla: jak ji odsud dostaneme? Protože s tímhle jsem se v životě nesetkal,“ popsal pro CNN Watts, který byl na místě jako první.

Spolu s kolegy tak zhruba po hodině stál nad zhruba deseticentimetrovou trhlinou, v níž byly vidět pouze ženiny nohy. Oblast prý navíc byla nepřístupná pro terénní vozidla. „Shodli jsme se, že jediný způsob, jak ji dostat ven, je jít vertikálně, což znamenalo odstranit kameny,“ prohlásil záchranář, podle nějž byla turistka nevídaně statečná.

„Byla tak klidná a po celou dobu soustředěná… Byl jsem úplně ohromený, protože já bych z toho šílel. Ale vůbec nepropadla panice,“ smekal Watts. Všichni se totiž báli, že pokud by se žena začala hýbat, mohla by se propadnout ještě hlouběji. A k tomu přibývaly obavy, aby jí neublížil soustavný tlak či kameny, které záchranáři postupně odstraňovali.

Po několika hodinách se dostali k ženiným nohám, poslední balvan ovšem vážil přes 500 kilogramů. „Použili jsme naviják a dřevěné vzpěry, aby se kámen nekýval nebo nezúžil tu deseticentimetrovou škvíru,“ popisoval finále složité záchranné akce.

Vymanévrovat ženino tělo ven ovšem také nebylo jednoduché, průrva totiž nevedla kolmo dolů. „Jakmile jsme vytáhli její boky, musela zkroutit nohy do písmene S na levou stranu, abychom zvládli vyprostit rameno,“ doplnil Watts. Po sedmi hodinách se ale turistku povedlo definitivně vyprostit.

„Byla unavená a hodně se jí točila hlava. Všechna krev jí totiž natekla do hlavy a v nohách neměla nic, takže nemohla stát a už vůbec ne chodit,“ přiblížil záchranář její stav. Kromě několika škrábanců a modřin ale jako zázrakem vyvázla bez zranění. Pro jistotu byla převezena do nemocnice na pozorování.

Telefon, který vše způsobil, se jí každopádně vyndat nepodařilo.

Podle australské verze televize ABC se žena ozvala s poděkováním na sociálních sítích. „Děkuju celému týmu, který mi pomohl… Chlapi, jste opravdoví zachránci životů. Mimochodem, telefon je vážně fuč,“ konstatovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří krajta škrtila dvě hodiny bezmocnou Thajku. Útočila u ní doma, boj o život zachytilo video

Tagy: