Po porodu je Anežka na vozíku, pojišťovna léčbu sedmkrát odmítla. Lidé poslali milion

Anežka s rodinou (zdroj: pomuzuanezce.cz)

Příběh Anežky

Roztroušenou sklerózu Anežce diagnostikovali v roce 2012 a okamžitě nastoupila do péče RS Centra Fakultní nemocnice Olomouc. Už v únoru 2018 zažádali lékaři pojišťovnu VZP o lék Lemtrada poprvé. Tehdy, podle Anežčiny rodiny, pojišťovna úhradu zamítla s odůvodněním, že stav pacientky byl prý příliš dobrý a léčba za 1 250 000 korun se zdála nadbytečná. O dva roky a sedm zamítnutí pojišťovny později je už stav Anežky tak špatný, že se rodina rozhodla poprosit o pomoc veřejnost. A lidé slyší. Za úterní odpoledne transparentní účet vyskočil skoro na milion.

Anežčin stav se prudce horší, a tak –⁠ ačkoli má lék Lemtrada i značné vedlejší účinky –⁠  rodina k němu upírá prakticky poslední naděje. Anežka se už musela přestěhovat k rodičům. Potřebuje stálou asistenci.

„Po porodu syna Vašíka, v únoru 2019, se stav Anežky, učitelky v mateřské škole, začal rapidně zhoršovat. Tehdy lékaři zkusili nasadit jiný lék, a to Tysabri. Následně lékaři léčbu zastavili, Anežčin organismus léčbu špatně snášel. Lékaři tedy odesílali na VZP další žádost o Lemtradu. K září 2020 pojišťovna jediný možný lék zamítla už sedmkrát,“ píše rodina na webových stránkách, které popisují celý příběh a boj za lék.

Mladou maminku už nemoc proměnila z krásné soběstačné ženy na pacientku na vozíku, která potřebuje pomoc druhých. O syna Vašíka se stará rodina. „Vašík už chodí, Anežka ale neudělá jediný krok. Vašík mluvit začíná, Anežka přestává,“ popisuje zoufalý manžel a tatínek Pavel Táborský.

Transparentní účet otevřela pod svou správou Charita teprve včera a dnes k večeru se lidé složili na Anežku už téměř milionem korun. Na obrovskou dobrotu lidí upozornil na Twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Skoro milion se vybral během pouhých zhruba dvou hodin.

„Dramaticky hůř mluví a bez pomoci se ani nenají. Už nemůžeme dál čekat, že se o Anežku postará její pojišťovna. Proto jsme založili veřejnou sbírku a moc prosíme o příspěvek. Na lék Lemtrada potřebujeme 1 250 000 korun. Transparentní účet spravuje Charita, která je s rodinou v kontaktu,“ potvrzují dále blízcí na webu a dodávají, že viníka Anežčiny situace bude hledat soud.

„Nevíme, jestli je chyba na straně lékařů, kteří nedovedou vyplnit žádost o lék tak, jak pojišťovna potřebuje. Přikláníme se spíš k tomu, že je to pojišťovna VZP, kdo hledá jakékoliv kličky, ve snaze vyhnout se placení nákladného léku. Viníka ať najde spravedlivý soud. Celou situaci už řešíme s právníky a budeme postupovat soudní cestou,“ uvádí rodina Anežky s tím, že ale nelze počkat na rozsudek.

„Anežce běží čas a každým týdnem i dnem se její stav zásadně zhoršuje. Nemáme čas čekat. Lék potřebuje co nejdříve,“ uzavírá rodina.

Vyjádření VZP k celé věci CNN Prima NEWS zjišťuje, zatím na naše žádosti pojišťovna nereagovala.

Tagy: