Za korunu ubytování a můžete se u nás najíst. Obchází restaurace opatření?

Restaurace

Majitelé hotelů se snaží nalákat klienty na ubytování za korunu k jídlu v jejich restauraci. Jde o obcházení opatření?

Od středy na dalších 14 dnů platí nová a striktnější opatření kvůli koronaviru, která se nevyhnula ani restauracím. Vymyslet, jak udržet provoz, se pokusila hotelová restaurace v centru Prahy. Večeři smí podávat jen ubytovaným hostům, a tak nabídla ubytování za korunu. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) toto chování povede jen k úplnému uzavření. Ministerstvo zdravotnictví naopak v jednání podniku problém nevidí.

My jsme doufali, že hoteliéři budou rozumní.

Restaurace smějí podle vyhlášených restrikcí mít otevřená pouze výdejní okénka do 20 hodin. Výjimku tvoří hotelové restaurace, ve kterých se ubytovaní v hotelu mohou najíst. Toho se právě snažila využít hotelová restaurace na pražském Újezdě. Svým hostům v rozeslaných mailech a na Facebooku nabídla ubytování za korunu, aby se v restauraci zvýšily tržby. Akce, kterou nabídl podnik Czech Slovak Restaurant, není jediná. Něco podobného nabízí i jiné podniky. V tuto chvíli totiž není jasné, zdali se jedná o obcházení nařízení, nebo ne. Sami hoteliéři neví, jestli mohou legálně podobné akce nabízet.

Podle šéfa Ústředního krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka je jednání majitelů v rozporu s opatřeními. „My jsme doufali, že hoteliéři budou rozumní, protože jsme jim nechtěli komplikovat život a chápali jsme to, že hotely potřebují fungovat, tudíž jsme je nezakazovali jako na jaře,“ uvedl. Podle něj je jejich jednání nezodpovědné. „Já bych chtěl všechny hoteliéry vyzvat k tomu, aby ve vlastním zájmu nevymýšleli takovéto obcházení zákona. My jsme nechali otevřené restaurace v hotelích pro ubytované hosty tak, aby byl zajištěn komfort hotelového ubytování a aby se ti, kteří cestují a potřebují v hotelích bydlet, mohli také najíst. A pokud to někdo bude zneužívat a vyhlašovat takovéto programy, tak jediný efekt bude, že vláda bude nucena hotely zavřít kompletně,“ dodal Hamáček.

Na čí straně je pravda?

Ministerstvo zdravotnictví ale v jednání restaurace problém nevidí. „Hotel může dokonce i prodávat pokoje za 1 Kč a také musí doložit, že to není obcházení zákona, že ti lidé jsou evidovaní, že tam nemá více hostů než pokojů apod.,“ uvedl Radek Policar, náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo.

„Jestliže mi někdo řekne, že to je špatně, samozřejmě se akce rád vzdám. Ale nepřijde mi, že dělám něco proti nařízení vlády,“ sdělil Jindřich Kratochvíl, jednatel Czech Slovak Restaurant.

Tagy: