Podvod za 100 milionů. Kvůli nezdaněnému tabáku zadržela policie trojici mužů

Policie obvinila dva Poláky a jednoho Čecha z krácení daní z tabákových výrobků o zhruba 100 milionů korun.

Policie obvinila dva Poláky a jednoho Čecha z krácení daní z tabákových výrobků o zhruba 100 milionů korun. Všichni tři obvinění jsou ve vazbě, v případě prokázání viny jim hrozí až desetileté vězení. V úterý o tom Informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté tvrdí, že trojice mužů v Česku od počátku roku 2018 obchodovala s nezdaněným tabákem určeným pro výrobu cigaret. Na české území měla trojice dovézt přes 43 tun tabáku, přičemž zatajila povinnost ohledně spotřební daně. Mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková v tiskové zprávě dodala, že tabák sloužil k přímému prodeji českým odběratelům, kteří si zboží objednávali na e-shopu nebo přes SMS.

„Při zadržení jedné z obviněných osob bylo nalezeno v prostoru motorového vozidla, jež dotyčná osoba užívala, 83 zásilek řezaného tabáku vážící více než 210 kg,“ uvedl Ibehej. Na videu, které zveřejnili celníci, s datem 26. února, je při zásahu vidět šedá dodávka s vyobrazením kurýra se zásilkami. Nákladový prostor má zcela zaplněný kartonovými krabicemi.

Dalšího obviněného policisté podle Ibeheje zadrželi při výběru peněz z bankomatu. Našli u něj přes 100 tisíc korun v hotovosti a také množství platebních karet, které byly vydané na jména různých lidí polské státní příslušnosti. Kaňková k tomu napsala, že k zadržení dvou lidí došlo přímo při obchodní transakci, a to na Liberecku. Zásahu se zúčastnila i speciální složka celní správy – Skupina operativního nasazení.

Případ s krycím názvem POST

„Dosud bylo kriminalisty zajištěno asi 840 tisíc korun, ale lze reálně předpokládat, že objem zajištěných prostředků bude vyšší,“ sdělil Ibehej. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

„Kriminalisté NCOZ by chtěli upozornit občany, že pokud tabákové výrobky nakupují od anonymního dodavatele, riskují tím nejen své zdraví, ale v případě distribuce tabáku dalším osobám se vystavují i nebezpečí stíhání za správní delikt, případně trestný čin,“ doplnil mluvčí.

Případ s krycím názvem POST prověřovali od roku 2018 celníci z odboru pátrání v Hradci Králové, kteří letos v únoru navrhli zahájení trestního stíhání. Na případu spolupracoval také Finanční analytický útvar a polská strana.

Tagy:
policie Policie ČR tabák celní správa daně krácení daně Královéhradecký kraj Česko zdanění tabáku Národní centrála proti organizovanému zločinu tabákové výrobky Městské státní zastupitelství v Praze