Žádné divadlo a restaurace. Dokončené očkování nebude statisícům Čechů stačit

Ilustrační snímek

Od února se někteří lidé nemusí dostat do restaurace nebo do divadla

Byli jste na očkování loni na jaře, ale na posilovací dávku už jste nešli? Tak zbystřete, protože od února se nemusíte dostat třeba do restaurace nebo divadla. Takový problém se podle ministerstva zdravotnictví týká 120 tisíc lidí.

Marcel Huml šel na očkování už v březnu, a to i přesto, že se registrace očkování pro jeho věkovou skupinu otevřela až v květnu. „Když jsem tam tenkrát byl, tak mi sestřička v ordinaci řekla, že má ještě pět dávek, protože lidi nepřišli, a tak zda mi jí může dát. Tak jsem kývnul, ať mi to píchne, protože z toho jiná cesta není,“ popisuje Huml.

Dokončené očkování měl v květnu. Podle svých slov očekával, že udělal takzvanou „tečku za koronavirem“. I proto odmítl jít na třetí dávku. „Pak se začalo říkat, že bude třetí, čtvrtá, pátá dávka. To jsem si začal říkal, že se budeme očkovat do nekonečna,“ líčí.

Tečka zčervená

Lidé se dvěma dávkami mohou bezinfekčnost prokazovat certifikátem jen devět měsíců od data, kdy ukončili očkování. 1. února tedy Marcelu Humlovi aplikace Tečka zčervená. Bude to pro něj znamenat, že se nedostane třeba do restaurace.

„Štve mě to neskutečně. Sám mám restauraci, moji zaměstnanci nejsou očkovaní, a pak když si chtějí jít o víkendu do restaurace sednout, tak nemůžou, i přesto, že tam pět dní obsluhovali jako neočkovaní,“ říká dál Huml.

Platnost certifikátu skončí celkově 120 tisícům lidem, kteří byli před 7. květnem na druhé dávce. „Dlužno dodat, že naše očkovací kapacita je právě 100 tisíc osob, to znamená, že pokud se rozhodnou si doplnit právě tu třetí dávku, tak jsme schopni je odbavit velmi rychle,“ míní náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Podle ministerstva se takový problém týká lidí, kteří měli možnost se očkovat mezi prvními na jaře loňského roku. Tedy starší lidé nebo třeba učitelé a zdravotníci. Mezi sestrami ještě nedostalo posilující dávku 29 tisíc z nich. „Důvodem, že ji nemají, je velmi často to, že se nakazili covidem,“ říká Martina Šochmanová z České asociace sester.

Třeba v Německu se už lidé bez třetí dávky do restaurace nepodívají. Stejnou cestou by šli i někteří čeští odborníci. „Lidé s třetí dávkou by měli být zvýhodněni,“ myslí si prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Osobně si myslím, že tohle není nutné, ale je to spíš politická otázka,“ dodává virolog Jiří Černý. Třetí dávku už v Česku dostalo přes tři a půl milionu lidí.

Tagy: