Česko řeší konec opatření: Už je čas, myslí si Hostomský. Další experti jsou proti

Roušky lidé

Pomalu se začíná mluvit o rozvolňování restrikcí

Nejpozději na začátku příštího týdne by měl podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) přijít vrchol omikronové vlny, a pomalu se začíná mluvit o rozvolňování restrikcí. Odborníci se ale v názorech na rušení opatření liší a někteří by byli více než opatrní.

Zkraje týdne desítky tisíc nakažených denně, na konci týdne vrchol a pak postupný pokles a konec nákazy omikronem. Takový scénář vidí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Část odborníků už by proto ráda plánovala rozvolnění opatření.

„Myslím, že rozvolňovat můžete už teď. Lidi vědí, co mají dělat. Ti, kteří jsou v rizikových skupinách, by si skutečně měli dojít pro třetí dávku, pokud tak již neučinili. Dobrá zpráva je, že nás to zocelí,“ myslí si o omikronu biochemik Zdeněk Hostomský.

Někteří odborníci si ale vývojem epidemie nejsou úplně jistí a s rušením opatření by rozhodně ještě počkali. „Na rozvolňování bychom si měli počkat, až se ocitneme za vrcholem vlny. Až skutečně uvidíme, že čísla nakažených, které budeme každý den pozorovat, skutečně klesají. I Velká Británie k rozvolnění přistoupila až čtrnáct dní od vrcholu omikronové vlny,“ zdůraznil virolog Jiří Černý.

Stejného názoru je i šéf České lékařské komory Milan Kubek. „Hovořit o rozvolňování v momentě, kdy epidemie eskaluje, je úplně mimo mísu. Obávám se, že nás epidemie bude přecházet delší dobu. V Británii trvala přibližně šest týdnů,“ doplnil.

Obdobně se vyjádřil i biochemik a molekulární biolog Libor Grubhoffer. „Zabývat se otázkou rozvolnění teď, před nástupem vrcholu omikronu, je rozhodně naprosto nereálná záležitost. Měli bychom se soustředit na to, abychom s veškerou opatrností a důsledností dodržování opatření prošli bez ztráty kytičky pandemickou vlnou,“ vybízel.

Ministr zdravotnictví by chtěl jakousi společnou evropskou strategii ohledně opatření. Už teď navíc mluví o podzimní posilující dávce očkování proti covidu.

„Virus nezmizí, bude stále nebezpečný. Pravděpodobně bude nutná před podzimní vlnou další posilující dávka. Chtěl bych, aby byla jednotná pravidla v celé Evropě, nejen v České republice,“ podotkl Válek. A třeba podle epidemiologa Romana Prymuly bychom díky získané imunitě mohli mít na delší dobu od covidu klid. Na úplný konec viru SARS-COV-2 to ale nevidí.

„Spoléháme na to, že teď zde máme ‚mírnější‘ variantu, která velmi rychle probíhá populací. Je přirozenou vlastností viru mutovat, může se tady skutečně vyskytnout mutace, která by byla závažnější,“ dodal.

Tagy: