Za mořem do Polska po nové dálnici. Trasu, ceny i kde natankovat jsme zjišťovali za vás

Štáb CNN Prima NEWS otestoval jízdu autem do polského Gdaňsku po nové dálnici.

Jak vypadá cesta k Baltu?

Pokud si myslíte, že většina dovolenkářů míří na jih, budete překvapeni. Přibývá těch, kteří vyrážejí na sever, k Baltskému moři – do Polska. Po nově dokončené dálnici A1 by to podle navigace mělo být z Ostravy až k moři nějakých 5 hodin a 11 minut. Cestu proto reportérka CNN Prima NEWS Adriana Kubisová otestovala.

Reportérka s kameramanem vyrazili z Ostravy do polského Gdaňsku v osm hodin ráno. Polská dálnice A1 navazuje na českou D1 u Bohumína. Napojit se na ni dá ale po celé její délce. „Jedeme z Chomutova. Jeli jsme vlastně jako na Berlín, před ním nás to odkázalo na Poznaň,“ sdělil oslovený muž redakci.

Cesta ubíhala rychle, na polských dálnicích totiž můžeme jet maximální povolenou rychlostí 140 km/h. „Dálnice je lepší než jakákoliv u nás v Česku,“ hodnotil vozovku další oslovený muž.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cestování po pandemii: Češi se více koukají na ceny, z letadel se přesouvají do vlaků

Za 620 kilometrů štáb CNN Prima NEWS potkal pouze tři stavební omezení a jednu dopravní nehodu. Chvilku si ale nakonec postál na mýtné bráně. Od 1. července jezdí řidiči po všech polských státních dálnicích zcela zdarma. V Polsku jsou ale stále tři úseky soukromých dálnic, na kterých se mýto musí platit dál. Navzdory tomu jsou však Češi z jízdy nadšení.

Řidiči by si ale měli dát pozor na ceny pohonných hmot, protože přímo na dálnici jsou vyšší. Průměrná cena benzínu Natural 95 je 36,90 koruny. Litr nafty na A1 vyjde průměrně na 35,80 koruny.  Nakonec štáb do polského Gdaňsku dorazil ve tři hodiny odpoledne. Bez přestávek by však cesta trvala pět a půl hodiny.

Tagy: