Za osm měsíců přivedla na svět tři syny. Dva vážili 700 gramů, od narození bojovali o život

V průběhu osmi měsíců Gabriela a Lukáš Hančovi přivedli na svět tři syny. Starší chlapec se narodil v listopadu 2021, dvojčátka předčasně v červenci letošního roku – vážila pouhých 700 gramů a od první chvíle bojovala o život. Protože s nimi musí rodiče pravidelně dojíždět do nemocnice, potřebují větší automobil. S žádostí o pomoc se tak obrátili na veřejnost.

Do července probíhalo těhotenství s dvojčátky ukázkově, ve 25. týdnu však chlapci museli předčasně na svět. „Porod byl nečekaný a rychlý. Kluci vážili 700 gramů a od první minuty bojovali o život. Zatím svou cestu s občasným zaškobrtnutím zvládají. V prvních letech jejich života nás však čekají četné návštěvy ve zdravotnických a rehabilitačních zařízeních,“ přiblížila maminka Gabriela.

Předčasně narozené děti

Obor péče o novorozence se nazývá neonatologie.

Předčasně narozeným dětem se mnohdy přezdívá „děti do dlaně“.

Celosvětově se každoročně narodí kolem 15 milionů dětí předčasně, v Česku jich bývá až 8 500.

Tuzemská hranice životaschopnosti plodu je stanovena na 24. týden těhotenství, současná medicína však dokáže dát šanci i dětem narozeným ve 23. a výjimečně i ve 22. týdnu.

Rodiče s dětmi musí jezdit do 25 kilometrů vzdálené nemocnice v Hradci Králové několikrát týdně. „Jezdíme na aplikace injekcí ke zvýšení imunity, dále na oční kontrolu, jelikož mají kluci retinopatii. U mladšího z dvojčat navíc řešíme i problémy se sluchem kvůli nenaměřeným emisím sluchu a závažnějšímu problému se střevem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS tatínek Lukáš.

Komplikací je nespočet

Nejmladší z chlapců dosud prodělal dvě operace související s perforací střeva – ileocekální resekci a adheziolýze – kvůli komplikacím se však řeší třetí zákrok. „Jsou zde i další zdravotní komplikace,“ dodal Hanč. Proto s manželkou prosí o pomoc veřejnost a na stránkách Donio.cz založili sbírku. Doufají, že se jim podaří vybrat dostatek financí pro pořízení vozu, do něhož by se vešla celá rodina.

„Nejstaršímu synovi bude v listopadu rok, je to náš malý čipera, ale stále ještě nechodí. Proto bude potřeba převážet jak dvojkočár pro dvojčata, tak i sólo kočár,“ vysvětlila maminka. Cílem je zakoupit auto, díky němuž by cestování do nemocnice bylo pro všechny děti co nejvíce snesitelné. „Pro kluky je velmi důležitá čistota, bezpečnost a pohodlnost, jelikož v autě budou denně,“ doplnila.

Pokud se nepodaří vybrat dostatek financí, využijí rodiče vybranou sumu na náklady spojené s naftou. „I po dobu hospitalizace jsme za kluky jezdili obden,“ dodali. Pokud i vy chcete pětičlenné rodině pomoci zvládat cestování na nezbytná vyšetření ve větším pohodlí, můžete tak učinit skrze sbírku.

Tagy: