Za svezení chtěl od stopařky na Královéhradecku sex. Když odmítla, brutálně ji zavraždil

Ve špatný čas na špatném místě. Vražda Dity Joudalové se vůbec nemusela odehrát. Jenže dvacetileté studentce ujel autobus, a proto se rozhodla cestovat napříč Královéhradeckým krajem stopem. Do svého cíle ale nikdy nedojela. U silnice jí totiž zastavil modrý osobák, za jehož volantem seděl Jiří Cimbál. Muž, kterému za svezení nestačilo od mladé dívky pouze poděkování. Děsivý příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Bylo 2. července roku 2005, když dvacetiletá Dita spěchala ulicemi Náchodu směrem k autobusové zastávce. Chtěla stihnout spoj, který ji měl dopravit do Liberce. Odjezd od svých blízkých tak dlouho odkládala na poslední chvíli, až se jí to vymstilo. Když zjistila, že autobus už nemůže stihnout, začala přemýšlet nad jinou variantou. Zamířila k výpadovce z města. Napadlo ji, že třeba bude mít víc štěstí při stopování.

ČTĚTE VÍCE: Kdo nechal zabít nejmocnějšího českého mafiána? Policie prý vraha zná, důkazy ale chybí

Letní prázdniny roku 2005 chtěla trávit dvacetiletá Dita Joudalová se svými blízkými v Náchodě. Žil tam totiž její otec a babička. Měla ale i jiné povinnosti. Studium liberecké vysoké školy o prázdninách sice řešit nemusela, v krajském městě ale měla domluvenou brigádu a prázdniny hodlala využít kromě odpočinku také k vydělání peněz. Právě kvůli brigádě se potřebovala 2. července dostat do Liberce za každou cenu.

Sex nebo život

Cestování stopem se nebála. Dvacetiletá pohledná studentka navíc neměla problém přesvědčit leckterého řidiče k tomu, aby zastavil a nabídl jí sedadlo ve svém voze. Jedním z takových řidičů byl i Jiří Cimbál. Když u kruhového objezdu nedaleko Poděbrad přibrzdil se svou modrou Felicií a nabídl dívce pomoc, byla mladá studentka už téměř za polovinou své cesty. Dvacetiletá Dita k němu nastoupila, aniž by tušila, co má řidič za lubem. Ujeli jen pár kilometrů a Cimbál si dívku stále zvědavě prohlížel. Když se blížili k Jičínu, začal na ni naléhat. Za svezení se dožadoval sexu.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Dita odmítla, ale Jiří se nechtěl takové možnosti vzdát. Pokoušel se ji za jízdy osahávat. Nedaleko Jičína měl navíc chalupu, kam jezdíval. Zabočit směrem k ní mu tak přišlo jako ten nejlepší nápad. Dita se ale začala bránit. Později litovala, že do modré Felicie vůbec nastoupila. Cimbál náhle vytáhl nůž, několikrát studentku udeřil a dokonce ji začal bodat. Když začala krvácet z rány na stehně a na břiše, vůz zastavil. Vytáhl zraněnou Ditu ven a začal znovu řezat. Soudní lékař pak našel na jejím krku ránu dlouhou 33 centimetrů. Takový útok neměla šanci dívka přežít. Vrah nechal její tělo pohozené u silnice a odjel.

Policisté si s případem dlouho nevěděli rady. Zdržela je hlavně falešná stopa v podobě zelené dodávky, která měla podle svědků projíždět místem činu. Kriminalisté dlouho hledali jejího řidiče, jenže když už se jim to konečně podařilo, ukázalo se, že s vraždou mladé ženy nemá nic společného. Museli hledat dál, jenže čas rychle ubíhal. Od vraždy už uplynuly tři roky a vyšetřovatelé tušili, že najít spolehlivé svědectví bude čím dál tím složitější. Další stopa už ale byla ta správná. Tentokrát byla v hledáčku policie modrá Felicie. Kriminalistům se navíc ozval muž, který tvrdil, že vraha zná.

Černý humor

Byl to známý Jiřího Cimbála, který policistům přesvědčivě líčil, že se mu pachatel k vraždě dvacetileté studentky přiznal. Profil vraha odpovídal. S důležitým svědkem se proto domluvili na tom, že na Cimbála připraví past. Do osobního auta jeho známého nainstalovali odposlouchávací zařízení a čekali, až vrah o svém činu znovu promluví. Dočkali se. Na získaném záznamu Jiří Cimbál líčil usvědčující detaily vraždy. Policisté ho mohli zadržet.

MOHL VÁM UNIKNOUT NOVÝ DÍL VIDEOPODCASTU HLASY ZLOČINU

Během výslechů ale i přes usvědčující nahrávku muž trval na své nevinně. Kriminalistům dokonce tvrdil, že se jako neúspěšný herec jen snažil vžít do role vraha a známému vyprávěl informace, které znal z televizního zpravodajství. Později dokonce sám sebe vychvaloval, že díky talentu dokázal ke své smůle zmást českou justici. Kriminalisté ale dobře věděli, že Cimbál na nahrávce mluvil i o informacích, které nikdy nebyly zveřejněny a mohl je znát jedině vrah. Původní verdikt ho poslal za mříže na doživotí. S tím se však Jiří Cimbál odmítl smířit a po odvolání mu byl trest nakonec zmírněn. V roce 2010 Vrchní soud rozhodl o pětadvacetiletém potrestání.

Tagy:
vražda silnice vrah sex krimi Náchod Královéhradecký kraj Jičín Zvlášť závažné zločiny stopařka Dita Joudalová Jiří Cimbál