Rusové se vrací k sovětskému způsobu boje: Střílí vlastní vojáky a zavírají je do vězení

Ruské síly ve válce začínají využívat metody, kterými byli v minulosti – při boji s nacisty – známi jejich sovětští předchůdci. Rusové na zteč proti Ukrajincům posílají jednotky s přísným zákazem se stáhnout. Při jeho porušení je druhá linie vojáků má dle rozkazu zastřelit. Tvrdě zacházeno je i s muži, kteří odmítají do boje vůbec vstoupit. Jsou zavíráni do vězení, kde je neváhají bít.

Houf mladých vojáků po zaznění píšťalky míří na zteč proti nepřátelským kulometům. Brzy se ukazuje, že – ač v přesile – jejich zástupy na zlomení ukrajinského odporu nestačí. Útočníci počítají těžké ztráty. Po chvíli váhání se ti, kteří salvu od obránců přežili, rozhodnou uprchnout zpět ke své linii. Naráží však na hrozby, následně i smrtelné výstřely spolubojovníků.

Podobně jednali se svými kolegy i Sověti během 2. světové války. Po vlnách je posílali proti Němcům a doufali, že aspoň někteří příslušníci Rudé armády proniknou na pozice nepřátel.

Kdo uteče, toho máme zastřelit, vypráví voják

„Přivedli sem odsouzence z vězení a dovedli je přímo na frontu. A my zde sedíme jako oddíl, který má zabránit jejich ústupu,“ popisoval na zachyceném telefonátu jistý ruský voják. Záznam zveřejnila ukrajinská tajná služba, jeho pravost nelze nezávisle ověřit. Muž telefonoval své manželce. Říká: „Pokud někdo z nich bude utíkat, máme je zastřelit.“

Žena odpovídá, že jde o hrůzné jednání. „Tak jsme to postavili. Sedíme ve druhé linii, střežíme tu první. Za námi je další linie,“ líčí dále Rus. „Zkrátka a dobře střílíme na své vlastní“.

Když Rusové střílí své vlastní

Nejde o jediný „důkaz“ podobného jednání. I britské ministerstvo obrany na základě svých zdrojů o ruských praktikách informovalo.

„Vzhledem k nízké morálce a neochotě bojovat, začaly ruské síly umísťovat ‚bariérové vojáky‘ nebo také ‚blokující jednotky‘. Tyto jednotky hrozí zastřelením svým vlastním ustupujícím vojákům, aby udržely ofenzivní akce. Již v minulosti byly využity ruskými silami,“ informoval úřad.

S podobnými tvrzeními podle webu Newsweek přišly i některé z manželek Rusů, kteří odešli bojovat na Ukrajinu. Skupina žen z několika ruských oblastí dokonce hrozila, že za svými muži pojedou přímo na frontu, aby je z ní dostali.

Tvrdé zacházení zažívají i ti vojáci, kteří odmítají do dějiště bojů vstoupit. Velitelé je podle informací Wionews raději zavírají do vězení, ať už stálých, či provizorních. Tam mají být ponižováni i biti.

„Bili ho a pak vyvedli ven, jako by ho chtěli zastřelit. Přinutili ho lehnout si na zem a řekli mu, aby počítal do deseti. Odmítl. Tak ho několikrát praštili do hlavy pistolí. Později říkal, že obličej měl celý krvavý,“ popsal pro britskou stanici BBC jistý Rus situaci, která se měla stát jeho synovi. BBC muže označila za „Sergeje“, o jeho pravé jméno však prý nejde.

Rusové přišli o 100 tisíc mužů, hlásí Ukrajina

Ruská invaze na Ukrajinu měla původně trvat jen několik málo dní, ale Moskva nečekala, že se Kyjev bude tak srdnatě bránit. Konflikt, který Rusové odmítají nazývat válkou, tak trvá již deset měsíců.

Kreml ve svém tažení přišel o desítky tisíc mužů, přesná čísla však nelze nezávisle určit. Ukrajinci uvádí, že ruské ztráty činí již téměř 100 tisíc mužů a tisíce kusů vojenské techniky všeho druhu.

Tagy: