Když se odchýlí z trasy, tak je popraví. Britští špioni popsali brutální taktiku vagnerovců

Britské tajné služby se ve svém pravidelném hodnocení války na Ukrajině zaměřily na taktiku ruské Vagnerovy skupiny v okolí města Bachmut. Podle zpravodajců vagnerovci těží z velkého přísunu nově mobilizovaných mužů, především pak odsouzených vězňů. Ty mnohdy posílají doslova na porážku. Sami velitelé pak vydávají rozkazy z relativního bezpečí.

O Bachmut v Doněcké oblasti se vedou líté boje už několik měsíců. Rusové se důležitý dopravní uzel snaží ze všech sil dobýt. I přes značnou početní nevýhodu Ukrajinci město stále drží. Obě strany značně krvácí, minimálně ta ruská, respektive Vagnerova skupina, která útoky v oblasti řídí, ale bere vysoké ztráty jako součást své brutální taktiky, informují britské zpravodajské služby.

„K útokům využívá velké množství špatně vycvičených mobilizovaných vězňů. Ti jsou často vybaveni chytrými telefony nebo tablety, kde mají podle komerčních satelitních snímků vyznačenou linii postupu a cíle útoků,“ napsalo na svém twitterovém účtu britské ministerstvo obrany. Samotní velitelé pak jednotlivcům či skupinkám okupantů údajně z úkrytu vydávají rozkazy prostřednictvím vysílaček a situaci monitorují pomocí záběrů z malých dronů.

Nedostatečně vycvičení bojovníci pak mají přikázáno postupovat striktně podle předepsané trasy. Někdy mohou počítat s palebnou podporou, méně však s využitím obrněných vozidel. Pokud se podle uvážení velitelů bezdůvodně odkloní ze stanoveného směru útoku, hrozí jim podle britských tajných služeb poprava. „Tato brutální taktika má za cíl ochránit zkušené velitele a cenná obrněná vozidla na úkor snadněji dostupných rekrutů, které skupina považuje za postradatelné,“ konstatují britští špioni.

Podobně pro CNN Prima NEWS vylíčil průběh bojů u Bachmutu i dobrovolník Honza z Příbrami. „Aktuálně bojujeme s Vagnerovou skupinou, kterou většina lidí zná. Plus stojíme proti velké části zmobilizovaných lidí. Jestli někdo viděl film Rambo, kde drží samopal u boku, a i z něj nebo kulometu střílí, tak přesně takoví Rusové tu jsou, někteří. Posílají je jak na maso (na porážku),“ přiblížil situaci na místě s tím, že mnozí okupanti jsou pod vlivem drog.

Ještě před válkou byl Bachmut 72tisícové město, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Nyní je jedním z nejnebezpečnějších míst na světě. Vlivem ruského bombardování z něj nezbylo téměř nic. Už od léta se o město svádějí tvrdé boje. Rusům se ho ale i přes velkou početní výhodu stále nepodařilo dobýt. Podle expertů se původní propagandistický cíl postupně změnil ve strategický.

Bachmut a okolní města slouží Ukrajincům jako zóna, odkud provádí palebné útoky hluboko do týlu okupovaných území. Navíc se jim daří také likvidovat ruské zásobovací trasy mezi severem a jihem. „Proto teď Rusové hledají jiné cesty a jednou z nich je obnovení plného logistického zásobování vedoucího z východu na jih. To však není možné uskutečnit, dokud se tato logistická tepna nachází pod plnou kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Proto je pro ně důležité obsadit Bachmut, Avdijivku a Vuhledar, aby vytvořili bezpečnostní nárazník na svou budoucí logistickou tepnu,“ uvedl vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko.

Tagy:
válka Velká Británie Ukrajina mobilizace Rambo: První krev vězni velitel Příbram tajné služby Rusko obrněné vozidlo boje Vagnerova skupina taktika ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Oleksandr Kovalenko