Za vajíčka na Velikonoce si letos připlatíme, i kvůli válce. Ušetřit lze vlastním chovem

Vajíčka letos nakoupíme o několik korun dráž než loni.

Vajíčka nakoupíme dráž než loni

Přesně za týden tu máme Velikonoční pondělí. S ním jsou bezesporu spjatá i vajíčka. Ta ale letos nakoupíme o několik korun dráž než loni. Chovatelé totiž musí zvyšovat ceny kvůli rostoucím nákladům. A podle ekonomů bude cena vajec ještě stoupat.

Josef Dvořák chová na statku u Prahy šest tisíc slepic. Ty mu každý den snesou pět a půl tisíce vajec. Přímým zákazníkům je zatím nezdraží, velkým odběratelům už ale ano. „Podestýlková vejce velikosti M jsou u nás za šest korun, a aby to kopírovalo trend zdražování, musel bych nyní zdražovat už o korunu,“ uvedl.

Jedním z důvodů, proč Dvořák zvažuje zvýšení cen, jsou i dražší krmiva. Například kilo směsi stálo před rokem osm korun, nyní ho chovatel koupí za deset. V současné chvíli deset kusů vajec v obchodech stojí o pět korun více než před rokem. A růst cen podle ekonomů nekončí. „Lze očekávat, že nadále budou narůstat s úrovní inflace, tedy o deset až patnáct procent,“ přiblížil ekonom Štěpán Křeček.

Česko je v produkci vajec soběstačné zhruba z 86 procent. Jenže některé evropské země odebíraly vajíčka z Ukrajiny, a proto se teď poptávají po těch českých. „Poptávka je například z Litvy a ze států, které byly závislé na dovozu z Ukrajiny,“ upřesnila předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Křeček dodal, že může nastat situace, kdy zvýšená poptávka z jiných zemí navýší ceny i v České republice. Proti zdražování se můžete bránit například založením vlastního chovu. Stejně jako pan František, který má na zahradě jedenáct slepic. Ročně tak ušetří několik tisíc.

„Ráno sesbíráte vajíčka, dvakrát týdně pokydáte, když to zprůměruju, tak týdně s tím zaberu půl hodiny až hodinu,“ přiblížil. Podle odhadů ministerstva zemědělství jsou v Česku čtyři miliony domácích chovatelů slepic.

Tagy:
Litva Velikonoce vejce Ukrajina ekonom Česko Praha Velikonoční pondělí Josef Dvořák Ministerstvo zemědělství České republiky