Za Vojtěcha se stydíme, napsal úředník a zrušil mu trvalý pobyt v obci. Ministr to nechápe

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Vojtěch bez trvalého bydliště

„Správní orgán konstatuje, že vesnice Včelná se za svého občana Adama Vojtěcha stydí,“ napsal referent Obecního úřadu Včelná. Za rozhodnutím stojí obyčejný úředník František Mareš, který se rozhodl jednat sám za sebe a zrušit ministrovi zdravotnictví trvalý pobyt v obci. Chtěl totiž dle svých slov z moci úřední ministrovi zdravotnictví ukázat, jaké to je být v pozici občana. Podle Vojtěcha má sice každý právo na svůj názor, v tomto případě prý ale jde o jasné porušení zákona.

„Není to krok obce Včelná, protože rozhodnutí vydává obecní úřad, tam jsem pouze pověřenou osobou a nejsem ani nejvyšší osobou toho obecního úřadu, to je paní starostka,“ řekl CNN Prima NEWS Mareš s tím, že s plným vědomím obešel starostku obce, která je na dovolené. „A očekávám, že za tento krok budu náležitě potrestán,“ přiznal.

Své jednání odůvodnil tím, že mu vadí protiprávní opatření ministerstva zdravotnictví. Konkrétně prý to, že správní soud rozhodnutí nakonec zruší. A to je také první důvod ke zrušení pobytu, který se uvádí v dokumentu: „Adam Vojtěch je v pozici ministra zdravotnictví zodpovědný za soustavné a záměrné porušování zákonů České republiky vydáváním opatření, která jsou Nejvyšším správním soudem opakovaně prohlašovaná za neplatná. Tímto rozvrací právní systém (…).“

Slovy Františka Mareše „Ústavní soud a nejvyšší správní soud už volají o pomoc, protože nezvládají vrátit tento stát do ústavních a právních kolejí.“ Proto se rozhodl jednat. „Mám pravomoc rušit pobyty občanům za podmínek daných zákonem. Pan Vojtěch je z naší vesnice, tak jsem si myslel, že by bylo vhodné mu dát ochutnat jeho vlastní medicínu, kdy někdo zasáhne do jeho práv, i když ví, že na to nemá úplně nárok, ale nutí toho chudáka občana se proti tomu bránit soudními prostředky a platit advokáty,“ vysvětlil své kroky úředník.

Adam Vojtěch pro Marešovo chování pochopení nemá. I když má podle něj každý právo na svůj názor, v tomto případě jde o zneužití pravomoci úřední osoby, a tím pádem porušení zákona. „Své názory napsal na oficiální hlavičkový papír s úředním razítkem, využil svůj přístup k mým osobním údajům a navíc dopis poskytl médiím. Jednoznačně tady došlo k nezákonnému postupu i překročení všech hranic profesionálního chování. Věřím, že vedení obce tuto skutečnost prověří. Odvolávat se neplánuji, protože celý dokument je zcela nezákonný,“ řekl Vojtěch pro CNN Prima NEWS.

Podobné stanovisko zaujímá i starostka Včelné Miroslava Stránská: „Úředník zřejmě provedl nějaké kroky, se kterými jsem nebyla obeznámena, neboť jsem na dovolené. Předpokládám ale, že se nejedná o oficiální rozhodnutí, snad jde o nějakou recesi? Bydliště totiž nelze zrušit ze dne na den. Je to určitý proces, který nějakou dobu trvá. S úředníkem promluvím, jakmile se vrátím, on je dnes taky na dovolené,“ napsala redakci CNN Prima NEWS.

Tagy:
Adam Vojtěch CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví trvalý pobyt Ministerstvo zdravotnictví právo obec František Mareš Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústavní soud České republiky Nejvyšší správní soud České republiky Včelná