Lékaři v břiše Pavla zapomněli roušku. Chybou nemocnice měsíce trpěl, teď chce vyšší odškodné

Operace pacienta v nemocnici

Lékaři nechali po operaci pacientovi roušku v břiše

Vyndali mu nádor, při operaci ale v těle něco zapomněli. Příběh pana Pavla nahání husí kůži. Několik měsíců trpěl, než lékaři přišli na to, že při zákroku nechali muži v břiše chirurgickou roušku. Pojišťovna pacientovi sice už vyplatila odškodnění přesahující milion korun, za psychickou újmu ale pan Pavel požaduje víc, uvedla ve svém vysílání CNN Prima NEWS.

Vše začalo v červenci 2021, kdy Pavel H. podstoupil operaci nádoru na tlustém střevě v Domažlické nemocnici. Ta sice dopadla dobře, lékaři ale v břiše něco zapomněli. „Stále měl problémy, takže docházel na chemoterapii. Zhoršovalo se to, tak šel na vyšetření, kde mu našli cizí těleso v těle. V Domažlicích mu řekli, že se jedná pravděpodobně o obal od jogurtu a že má jíst zelí a že to vyjde ven přirozenou cestou,“ řekl pacientův advokát Václav Polomis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V táborském G-centru našli chlapečka. Honzíkovi už je několik měsíců, matka ho pak chtěla zpět

Až lékaři v nemocnici v Klatovech rozpoznali, že jde o roušku a muž musel znovu okamžitě na sál. Operační chirurgickou bavlněnou roušku o velikosti 45 na 45 cm měl muž v břiše několik měsíců a způsobila mu další zdravotní problémy.

Začala hnisat a prorostla do tenkého střeva. Lékaři mu při následné operaci museli dokonce část střeva odebrat a zavést umělý vývod. „V Domažlické nemocnici od počátku uznáváme, že pochybení je na naší straně. Protože je do tohoto procesu zaangažována pojišťovna, postupuje se standardním způsobem,“ řekl mluvčí Domažlické nemocnice Jiří Kokoška.

Zařízení tvrdí, že není jasné, kde nastal problém. Zdravotnický personál totiž před každým operačním zákrokem eviduje počty použitého materiálu a množství použitých roušek prý sedělo. Muž už dostal kompenzaci přesahující jeden milion korun od pojišťovny. Za vzniklé fyzické a psychické útrapy je to ale podle něj málo. „Jsem z přístupu nemocnice velice znechucen. Vše hodili na pojišťovnu a vlastně vyplatili pouhých 20 tisíc korun jako spoluúčast a celé věci se chtěli v tichosti zbavit. Již řadu let jsem z důvodu pochybení Domažlické nemocnice omezen, a to jak fyzicky, tak i psychicky,“ popsal Pavel H.

„Znalec dospěl k částce 1,5 milionu, nemocnice to plnění pokrátila na 1,1 milionu. S ohledem na dlouhodobý nepříznivý stav a přístup nemocnice požadujeme tři miliony celkem,“ řekl advokát. Vedení nemocnice prý respektuje právo pacienta uplatnit jakýkoliv nárok na odškodnění a pokud bude doloženo příslušnými posudky, nebrání se částku doplatit.

Tagy:
nemocnice lékař Domažlice břicho Klatovy chirurgická maska Domažlická nemocnice, a.s.