Zabavila korán a začalo zastrašování. Vídeňská učitelka popisuje problémy s muslimskými žáky

Ničí se výuka a likvidují vztahy. V rakouských školách se razantně vzmáhá radikalizace muslimských žáků a studentů a vyučující jsou zcela bezmocní, píše web deníku Kronen Zeitung.

Ve školách v Rakousku enormně roste počet dětí, které nemluví německy, což je velká výzva pro učitele. Značné kulturní rozdíly často vedou k neshodám ve třídě, píše Kronen Zeitung.

ČTĚTE TAKÉ: Chceme tu právo šaría a mučení, oznámili žáci školy učitelům v Německu. Policie je bezradná

To je i případ základní školy Felbigergasse ve vídeňském okrese Penzing, kde se většina rodin hlásí k islámu. V den třídní schůzky jedna z učitelek zažila šok. Matka jedné z jejích žaček jí dala dárek v podobě burky. Mladou učitelku to zaskočilo, ale nechtěla ani urazit, ani vyvolat diskusi a „dárek“ neochotně přijala.

Není to ovšem její první negativní zkušenost. Nedávno jeden z jejích žáků, který je starší než zbytek třídy, seděl o přestávce uprostřed kruhu dětí a předčítal jim z knihy. „Nejdřív jsem byla ráda, že děti si samy od sebe čtou. Pak jsem ale slyšela arabštinu,“ popisuje učitelka.

Počáteční radost z příkladného jednání rychle zmizela. Žák předčítal z koránu. Vyděšená učitelka knihu okamžitě zabavila, což byl velmi odvážný čin, protože následně se před jejím kabinetem sešel celý rodinný klan žáka a začal ji zastrašovat, píše Kronen Zeitung.

V Rakousku je od října roku 2017 zakázáno zakrývat si na veřejnosti celou tvář. Omezení se týká také tradičního náboženského úboru muslimek – burky. Za nedodržení nařízení hrozí pokuty až do výše 150 eur.

S podobnými problémy, kdy se studenti pokoušejí zavést na školách islámské právo šaría, se potýkají také v německých školách, píše deník Rheinische Post.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Navýšení rozpočtu pro školství

Tagy: