Nedozírné následky? V německém parlamentu může zasednout islámská strana, píše Bild

V německém parlamentu by v blízké budoucnosti mohla zasednout odnož Erdoganovy islámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), píše deník Bild. Pokud totiž koaliční vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze prosadí novelu zákona, která by zkrátila dobu pro udělování německého občanství migrantům, taková strana by v Německu mohla nejen vzniknout, ale vzhledem k početné přistěhovalecké komunitě z Turecka mít i slušnou voličskou základnu, upozorňují experti.

Experti podle deníku Bild připouštějí, že voličský potenciál by takové uskupení mělo. V 83milionovém Německu žije zhruba 5,5 milionu muslimů.

ČTĚTE TAKÉ: Rakousko šlape na „azylovou brzdu“. Kvůli nelegální migraci prodlouží hraniční kontroly

V současné době nemají všichni německé občanství, a tudíž nemohou volit do Bundestagu. To by se mohlo rychle změnit, varuje konzervativni  Křesťanskodemokratická unie (CDU). Koaliční vláda kancléře Scholze chce prosadit novelu zákona, která by zkrátila dobu pro udělování německého občanství migrantům.

Zatím je to možné nejdříve po šesti letech pobytu v Německu, napříště by ale mělo postačovat pět let a ve zvláštních případech dokonce jen tři roky.

V loňském roce udělilo Německo občanství téměř 169 tisícům lidí.

Poslanec CDU Alexander Throm na webu oe24.at varuje před „nedozírnými“ politickými následky velkorysejšího přístupu pro přiznávání občanství. „Změní to nejen naši demografickou, ale i voličskou strukturu,“ bije na poplach.

Vládní koalice odhadla, že po reformě by občanství mohlo nově získat více než 2,5 milionu lidí. Throm vládním stranám vmetl, že se takto snaží získat nové voliče. „Jestliže v to doufají, budou se ještě divit,“ zdůraznil s tím, že politická scéna se asi bude muset připravit na přítomnost odnože Erdoganovy AKP ve Spolkovém sněmu.

Německý expert na otázky islámu Eren Güvercin, jenž má sám turecké kořeny, připustil, že už v minulosti existovaly pokusy založit v SRN jakousi odnož AKP. „Zatím to ale pokaždé ztroskotalo na tom, že mnozí lidé tureckého původu neměli voličské oprávnění,“ řekl.

Podle Hermanna Binkerta ze sociologického institutu INSA potenciál pro vznik muslimské strany v Německu existuje. „Se dvěma a půl miliony hlasů je možné ve volbách do Bundestagu překonat pětiprocentní hranici,“ řekl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drastické týrání zvířat ve Francii. Při muslimské tradici trpí tisíce ovcí, zuří ochránci

Tagy:
Německo volby parlament Olaf Scholz Křesťanskodemokratická unie Recep Tayyip Erdoğan Německý spolkový sněm Strana spravedlnosti a rozvoje Alexander Throm Eren Güvercin