Záběry drtivého útoku: Ukrajinci zničili ruský konvoj. Využili houfnice i raketomety

Ukrajinská armáda se na Donbase pochlubila dalším úspěšným úderem na ruské okupanty. Pomocí dělostřelectva i protitankových raketometů se ukrajinským vojákům povedlo zdemolovat ruský konvoj těžké techniky. Na sociálních sítích se objevily nové záběry, které střet v Doněcké oblasti dokumentují. Zprávy z místa bojů ale nelze ve válečném konfliktu nezávisle ověřit.

„Nové záběry ruského pokusu o útok, který odrazila ukrajinská armáda. Ta poškodila nebo úplně zničila ruský mostní tank MTU, tři vozy BMP-2 a nejméně tři další obrněná vozidla,“ uvedla analytická stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní frontě.

Z videa je zřejmé, že Ukrajinci k demolici konvoje okupantů využili tažené houfnice i raketomety, a to včetně ukrajinského protitankového kompletu Stugna-P. Dělostřelectvo naváděly na cíl bezpilotní letouny.

Ke střetu zřejmě došlo někdy v polovině ledna, a to blízko od vesnice Vodyane v Doněcké oblasti. První záběry z ukrajinského odražení ruského útoku se objevily již 15. a poté 17. ledna. Na zveřejněných snímcích už tehdy byla vidět velká koncentrace zdemolované ruské těžké techniky u hlinité cesty.

K TÉMATU: Zelenskyj promluvil o Putinovi a řekl, kdy skončí válka.

Podle ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil Rusové od vypuknutí invaze přišli o více než 123 tisíc vojáků. V případě vojenského materiálu pak měli ztratit 3 175 tanků, 6 334 dalších obrněných vozidel, 4 986 transportních vozidel, 2 621 dělostřeleckých systémů, 282 vrtulníků, 292 letounů či 1 908 bezpilotních letounů. Moskva své ani ukrajinské ztráty dlouhodobě nezveřejňuje.

Tagy: