Putin je pro mě nikdo a nechci s ním mluvit, prohlásil Zelenskyj. Řekl, kdy skončí válka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin je pro něj „nikdo“ a nemá zájem se s ním setkat, aby jednal o ukončení války. Řekl to v rozhovoru pro britskou televizi Sky News. Podle něj navíc není jasné, kdo přesně v Kremlu rozhoduje, ale Putin to prý není.

„Není to pro mě zajímavé. Nemám zájem se s ním setkat a mluvit. Opravdu nevím, kdo v Rusku činí rozhodnutí,“ sdělil Zelenskyj britské stanici. Podle svých slov chce zastavit válku, kterou Rusové zahájili invazí na konci února loňského roku. Za prioritu považuje své obyvatelstvo a dokonce dodal, že „nechce bojovat na ruském území“.

„Jen chci tuto válku ukončit, jak jen to je možné, a aby (Rusové) opustili naši zemi co nejdříve,“ pokračoval Zelenskyj. Pokud síly Kremlu odejdou z Ukrajiny, pak podle něj „válka okamžitě skončí“.

Kyjev za své území považuje celý Donbas, jehož podstatnou část ovládají proruští separatisté, a také poloostrov Krym, který Rusko v roce 2014 obsadilo, přičemž tuto anexi uznává jen hrstka států ve světě.

Rozhodně však o míru nechce jednat s Putinem, kterého již nepovažuje za důležitého. „Po té invazi je pro mě (Putin) nikdo,“ řekl pro Sky News Zelenskyj. Ten mimochodem v době natáčení ve středu oslavil své 45. narozeniny.

Prezident popsal také aktuální situaci na bojišti. Podle jeho slov se ukrajinské jednotky brání na frontě na východě země, přičemž za klíčové nyní považuje vydržet nápor ruských sil, které na liniích Ukrajinců těžce krvácí. „Záleží na tom, jak je dokážeme udržet. Na východě se pohybují kupředu a ztrácí hodně lidí. Jsou to až neuvěřitelné počty. Ale je to nezajímá. Nepočítají své (padlé) lidi,“ komentoval ruský styl boje Zelenskyj.

Ze Západu přijíždí těžká technika

Nejtěžší střety i nadále probíhají v okolí města Bachmut, které Rusové postupně obkličují, ale podle dostupných údajů při tom ztrácí podstatnou část svých jednotek. Velké množství ruských sil zde tvoří žoldáci z Vagnerovy skupiny, popřípadě osvobození vězni, které vagnerovci přivezli z Ruska, aby doplnili své ztráty, které jsou rovněž značné.

Kyjev pro další boje získá i novou vojenskou techniku ze Západu. USA oznámily, že Ukrajincům pošlou hned 31 kusů tanků M1 Abrams.

Činí se i Němci, kteří pod tlakem okolností a ostatních států nakonec souhlasili s odesláním 14 tanků Leopard 2. Své tanky Challenger 2 pak Ukrajincům přislíbil i britský ministerský předseda Rishi Sunak. Analytici však upozorňují, že Kyjev by pro vítězství proti Rusům potřeboval celé stovky tanků.

Tagy:
válka Vladimir Putin tank Ukrajina USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sky News ruská invaze na Ukrajinu M1 Abrams Leopard 2 Challenger 2