Záběry, které se jen tak nevidí. Muže na moři překvapil plejtvák, vynořil se přímo před ním

Úžasný zážitek má za sebou kajakář Rupert Kirkwood. Během projížďky u pobřeží britského Cornwallu narazil na velrybu. Přibližně 10metrový živočich se vynořil přímo před mužem. Kirkwoodovi se navíc podařilo blízké setkání s majestátním savcem zachytit na video.

Kirkwood později uvedl, že plejtvák malý okolo něj kroužil přibližně 20 minut. „Velryby je velmi těžké pozorovat, protože si jen tak plavou pod hladinou, aniž by se vynořily, a pak zmizí,“ popsal podle webu Daily Mail muž, který už za 17 let ježdění na kajaku zpozoroval přibližně 25 velryb.

Tentokrát měl ale Kirkwood štěstí. Zhruba 10metrový jedinec se vynořil přímo před ním. „Jejich krása, ze které mě vždycky mrazí, spočívá ve zvuku výdechu. Celý ten zážitek byl naprosto strhující,“ popsal 62letý kajakář, který po odchodu do důchodu tráví na moři mnoho času. Díky tomu kromě velryb potkává také delfíny, tuňáky a jednou dokonce narazil i na kožatku velkou — největší žijící želvu na světě.

Sám Kirkwood říká, že se zvířaty nikdy necítil být ohrožen. „I když mě může 10metrová velryba lehce vyhodit z kajaku, ví, že jsem tam, a všechno je zcela pod kontrolou. Mnoho tvorů ve skutečnosti plave ke kajaku, protože rozbíjí nudnou monotónnost moře,“ je přesvědčený Kirkwood, který za největší nebezpečí považuje samotnou vodu. „Vždy s sebou vozím záchrannou vestu, telefon, GPS lokátor i světlice,“ vysvětlil.

Jeho poslední video ze setkání s plejtvákem malým se stalo hitem sociálních sítí. Například na Twitteru už má přes 120 tisíc zhlédnutí. Tento kytovec se ve vodách severního Atlantiku vyskytuje poměrně běžně, jeho populace se odhaduje na 180 tisíc kusů. Na rozdíl od svého velkého příbuzného patří plejtvák malý mezi ty nejmenší velryby. Největší jedinci mívají právě okolo 10 metrů, vážit pak mohou i přes čtyři tuny.

Tagy: