Totální likvidace ruského konvoje. Po útoku Ukrajinců zbyly ohořelé vraky s těly, ukazuje video

Ukrajinské síly v Kurské oblasti zlikvidovaly ruské vojenské kolony.

Totální likvidace ruské kolony v Kurské oblasti

Překvapení, za které Rusové platí krví. Ukrajinský útok na Kurskou oblast uvedl kremelské jednotky do paniky. Výsledkem jsou zničené ruské vojenské konvoje, které měly nečekaný výpad Ukrajinců zastavit. Dokládají to nejen fotografie vraků nákladních vozidel s těly ruských vojáků, ale také videa šířící se sociálními sítěmi. „Je to dobrý masakr. Konečně Rusové ochutnají svou vlastní medicínu,“ napsal redakci CNN Prima NEWS ukrajinský bojovník, který celou situaci sleduje z dálky ze Záporoží.

Agentura Reuters a televizní stanice CNN napsaly, že se jim podařilo ověřit jedno z videí z Kurské oblasti. Je na něm vidět zhruba 15 vyhořelých nákladních aut ruské armády podél silnice. Útok na kolonu se odehrál o čtvrteční noci u vsi Okťabrskokoje, která leží asi stovku kilometrů od Kurska, píše web Defence24. Podle něj lze předpokládat, že zabito či zraněno bylo přinejmenším několik desítek vojáků. Některé zdroje ovšem podle neověřených informací mluví až o 500 mrtvých Rusech za jediný den.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Budou v Rusku padat hlavy? Gerasimov o možném vpádu Ukrajinců u Kursku věděl, Putin ne

„Je to dobrý masakr. Konečně Rusové ochutnají svou vlastní medicínu. Naše efektivita mě upřímně překvapila, většinou se nám podobné operace spíše nedaří a přinejmenším poslední rok spíše tápeme. Hodně nám to zvedlo náladu, určitě je to pro nás dobrý signál, že jsme stále velmi bojeschopní,“ řekl redakci CNN Prima NEWS „Matouš“, česko-ukrajinský voják působící v Záporožské oblasti. Jelikož se ovšem operace v Kurské oblasti neúčastní, vše sleduje skrze média a telegramové kanály.

Čečenský velitel speciálních jednotek „Achmat“ Apti Aronovič Alaudinov se domnívá, že se do útoku společně s Ukrajinci zapojili také Francouzi a Poláci. Své tvrzení ovšem nijak nepodložil. „Řekněme, že nepřátel je tam opravdu dost. Množství techniky, které naše jednotky v posledních dnech zničily, ukazuje, že se na akci protivníci skutečně připravovali. Je tam hodně cizinců, takže je třeba říct, že operaci řídí velitelství NATO. Ukrajinci by to těžko zvládli sami,“ vzkázal ruským médiím Alaudinov.

Putin ztrácí nervy

Web The Moscow Times napsal, že ukrajinský vpád do Kurské oblasti, který pokračuje čtvrtým dnem, šokoval ruskou armádu a Kreml. Anonymní zdroje z vládního aparátu podle portálu tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin „ztrácí nervy“ a že ukrajinská operace je vnímána jako „silná facka hlavě státu“. Země jistá si svým vítězstvím by měla zvládnout zahnat nepřítele zpět za hranice, „Rusko toho ale není schopno“.

Kvůli vpádu muselo své domovy opustit několik tisíc Rusů. Putin, který v únoru 2022 odstartoval válku proti Ukrajině, jim přislíbil 10 tisíc rublů (asi 2670 Kč) jako odškodné.

Zatímco náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov ve středu hovořil o tom, že Ukrajinci nasadili do útoku tisícovku mužů, z nichž skoro třetinu Rusové mezitím vyřadili z bojů, The Moscow Times poukázaly na reportáž časopisu Forbes, podle které v Kurské oblasti nyní operují tři ukrajinské brigády, každá s více než 2000 vojáky: 22. a 88. mechanizovaná brigáda a 80. výsadková brigáda. A ty jsou podporovány dělostřelectvem, drony a protileteckou obranou.

V invazní zóně by mohlo být 10 tisíc ukrajinských vojáků. Ruské severní seskupení sil, které bojuje podél hraničního pásma, má kolem 48 tisíc vojáků.

„Každou hodinou je jasnější, že to, co se děje v Kursku, není výpad, ale skutečná invaze. To, že Ukrajinci do této invaze vkládají značné zdroje, samozřejmě nezaručuje její úspěch. V invazní zóně by mohlo být 10 tisíc ukrajinských vojáků. Ruské severní seskupení sil, které bojuje podél hraničního pásma, má kolem 48 tisíc vojáků,“ napsal Forbes.

Ruské ministerstvo obrany v pátek informovalo, že ruští vojáci nadále odráží pokusy o průnik do tohoto regionu u hranic s Ukrajinou. Místní ruské úřady ale uvedly, že se bojuje i několik desítek kilometrů od jaderné elektrárny u města Kurčatov. Ministerstvo poprvé připustilo, že boje pokračují na okrajích okresního města Sudža, když v situačním přehledu uvedlo, že ruská vojska palbou ničí ukrajinskou živou sílu a techniku mimo jiné „na západním okraji Sudži“. Dříve ministerstvo o bojích ve městě neinformovalo, povšiml si server Meduza, působící v lotyšském exilu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinská mise v týlu nepřítele? Vzkaz spojencům i taktický manévr, míní generál Šedivý.

Tagy: