Pořádně masivní útok, říkají experti o ukrajinské misi v Rusku. Kremlu má chybět těžká technika

Ukrajinci dál útočí na Rusko

Jiří Just a Jan Kofroň o válce na Ukrajině

Ukrajinská operace v ruské Kurské oblasti není žádným nájezdem, ale evidentně silným útokem, na který Kyjev vyčlenil značné množství jednotek. Zároveň se ukazuje, že Rusové nemají nazbyt těžkou techniku, kterou by dokázali nepřátelské síly zatlačit zpět. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politický geograf Jan Kofroň a vedoucí zahraničního oddělení CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Spolupracovník redakce Jiří Just, který žije v Moskvě, zase zmínil, jak konflikt přímo v ruském regionu vnímají občané federace.

Podle Kofroně je evidentní, že Rusové byli v Kurské oblasti ukrajinským útokem zaskočeni. Dodal, že mají problém sehnat mechanizované síly, které by Ukrajince vytlačili zpět. „Asi je vidět, že Rusům se přece jen té těžší techniky nedostává a většinu musí mít na bojové frontě, nikoliv v bočních oblastech,“ zmínil expert.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský paradox. Kreml si stěžuje, že na něj Ukrajina útočí, a volá po mezinárodním odsouzení

Sami běžní Rusové jsou podle spolupracovníka CNN Prima NEWS žijícího v Moskvě stále ve válečné apatii. „Měl jsem možnost se svými známými v Moskvě a ani si příliš neuvědomují, že Ukrajinci jsou až 40 kilometrů daleko na ruském území, což je hluboko,“ zmínil Just. Dodal, že v ruské televizi ve svých pořadech pod taktovkou Kremlu hlásí, že „situace se stabilizuje“.

V jiném stavu se ovšem nachází obyvatelé Kurské oblasti. Ti dokonce prosí Putina o pomoc formou videa, ve kterém mu vzkazují, že ho jeho generálové mylně nebo úmyslně špatně informují o stavu v regionu.

„Pokud by se Ukrajinci třeba po týdnu stáhli, tak by se dalo říci, že ofenziva neměla smysl,“ zmínil o plánu, jak dlouho by se mohli Ukrajinci zdržet v Rusku, Kofroň. Podle jeho slov bude pro Kyjev klíčové obsadit a udržet město Sudža. Stejně tak je pro ně důležité odlákat část ruských sil z Ukrajiny právě domů.

Oproti tomu fronta na jiných místech Ukrajiny je víceméně zaseknutá. Válčící strany nemají žádný průlom a posouvají se maximálně v metrech.

Rusové měli na místě jen chabé síly, míní Zrno

Zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo z Ukrajiny hlásil, že nynější úder Kyjeva je „masivní“. „Není to jen diverzní akce, jak tomu bylo v minulosti, ale dobře připravená akce nejméně dvou zkušených brigád ukrajinské armády, které doslova smetly ruské síly, které v pohraniční oblasti jsou,“ popsal Zrno.

Dodal, že v této oblasti přitom obě strany měly jednotky, které se zde byly „rekreovat“ a dlouhé měsíce zde nebyl žádný silný střet. „Bylo to místo, kde byla taková nepsaná dohoda, že ani jedna strana nemá dost sil na to jej dobýt,“ pokračoval Zrno.

Rusko reaguje povoláním sil do vlastní Kurské oblasti, ale je otázkou, o jaké síly půjde. „Jestli to budou vyškrábnuté jednotky odevšad či ruská národní garda, což je sice poměrně velké uskupení, ale vycvičené spíše na potlačování domácích nepokojů. Nebo zda tam Rusko nasadí vojáky základní vojenské služby,“ zmínil Zrno. Ten očekává, že Kreml povolá zkušené jednotky, které nyní bojují u Charkova.

„Možná budou muset stáhnout i jednotky (ruské) z Donbasu, což je jeden ze strategických cílů ukrajinského velení, aby pomohli těm zle tísněným jednotkám zde,“ řekl dále Zrno s tím, že Ukrajincům se může podařit narušit ruské zásobování v oblasti.

Tagy:
Moskva Ukrajina CNN Prima NEWS Jiří Just Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Matyáš Zrno Jan Kofroň Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu