Ukrajinská mise v týlu nepřítele? Vzkaz spojencům i taktický manévr, míní generál Šedivý

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý

Jiří Šedivý

Ukrajinský útok na ruské území může být vzkazem spojencům, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Díky obsazení ruské stanice, která je důležitá pro zásobování starého kontinentu plynem, mohou tlačit na Západ. Nastínil také další možné cíle útoku – rozptýlení ruských jednotek v regionu či ohrožení jaderné elektrárny.

Rozsáhlá operace, kterou Ukrajinci vedou na ruském území, podle Šedivého musí mít jasný cíl, který stojí za to, že při ní zemře značné množství vojáků. „Víme, že nejméně 200 vojáků již zahynulo, případně další stovky jsou zraněny či zmrzačeny,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Prokletý Kursk opět drolí image Putina. Proč je pro něj akce Ukrajinců mimořádně nebezpečná?

Pouhá demonstrace toho, že ukrajinská armáda je schopná podobné operace na ruském území uskutečnit, či pozvednutí morálky vlastního obyvatelstva, není dle armádního generála dostatečně silným cílem. Nastínil však jiné možné záměry.

„Ve hře je debata o tom, do jaké míry mohou Ukrajinci tímto velmi rychlým a hlubokým průlomem ohrozit jadernou elektrárnu (u města Kurčatov, pozn. red.), která je také v jejich dosahu,“ řekl Šedivý v pořadu K věci.

Ukrajinci mohou také pracovat s tím, že podle Šedivého ovládají stanici, která je důležitá pro zásobování plynem západní Evropy. To může působit také jako vzkaz západním spojencům.

„Mohou to použít jako důkaz toho, že jsou schopní ovládat i část ruského území. Dále je to určitý vzkaz spojencům: ‚My jsme schopní provést takovou operaci, ale potřebujeme od vás pomoc, kterou velmi často slibujete, ale v reálu to vypadá úplně jinak‘,“ uvedl.

Dalším cílem ukrajinského útoku podle Šedivého může být i navázání části ruských sil, které se nyní koncentrují v Charkovské oblasti. „Mají tam téměř 100 tisíc vojáků, takže síly na eliminaci ukrajinského manévru mají,“ popsal. Rozdělení ruských vojsk však podle něj může vést k lepším podmínkám obrany Charkovské oblasti.

Ukrajinská armáda na ruské území vstoupila na začátku týdne. Podle Institutu pro studium války se nachází zhruba 35 kilometrů za hranicí. Moskva v reakci na to vyhlásila v pátek v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru. To znamená, že pro řešení krize lze využít prostředky z celého Ruska.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusové zaútočili na supermarket. Na místě jsou mrtví i zranění, hlásí z místa reportér Primy

Tagy:
Vladimir Putin jaderná elektrárna Moskva Ukrajina politika Kursk obrana Rusko Jiří Šedivý ozbrojený konflikt Charkovská oblast ruská invaze na Ukrajinu Západní Evropa konflikt, válka a mír