Upřímná zpověď obránců Bachmutu. Trpíme vyčerpáním i ztrátou přátel, Rusové postupně sílí

Ruské ztráty jsou podle Ukrajiny enormní, přesto se vojáci Moskvy údajně v boji zlepšují a je neustále těžší před nimi držet obrannou linii. Strážci Donbasu BBC sdělili, že se okupanti rychle učí. Nejvíce Ukrajincům „zatápí“ stíhačky.

Už skoro půl roku to vypadá, že na světě jsou dvě jistoty. Daně a fakt, že Ukrajinci drží Bachmut. Město se stalo symbolem ukrajinského odporu a i když není kdovíjak strategicky významné, jeho udržení je pro Kyjev už i věcí prestiže. Je ale logické, že vzhledem k několikaměsíčnímu tlaku je obrana Bachmutu a zbytku Donbasu stále těžší.

To potvrzují i tamní jednotky. „Je to pro nás velmi náročné. Došlo nám, že Rusové se učí každý den a mění svoji strategii. My se proto musíme učit ještě rychleji,“ sdělil BBC voják Dmytro Podvorčanskyj, který na Donbasu vede průzkumnou jednotku.

Podle něj jsou Rusové kolem Bachmutu stále více a více koordinovaní a efektivní, díky čemuž se jim daří zabírat malé kousky území. Prozatím to ale nevypadá, že by se vojákům Moskvy mohl podařit nějaký zásadní průlom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžké ztráty Rusů u Bachmutu. Okupanti za den přišli o tisíc vojáků, hlásí Ukrajinci

Jednotky Kyjeva si přesto všímají, že zatímco dosud kolem Bachmutu operovala hlavně Vagnerova armáda a její žoldáci, kteří posílali do první linie vězně, nyní údajně přebírá otěže ruského útoku konvenční armáda.

Stíhačky působí potíže

Ukrajinští vojáci také sdělili, že velké potíže jim dělá technika nepřítele. Zvláště ta letecká. „Letadla jsou nejhorší. Zaslechnete je až ve chvíli, kdy už je pozdě. Stejné to máte s tanky. Dělostřelectvo je jednoduší, když slyšíte, že jsou tady, máte alespoň jednu, dvě vteřiny, abyste se schovali do krytu,“ popsal pro BBC Ukrajinec Denys Kalčuk.

Na Donbasu mezitím naplno udeřila zima. Ukrajinské jednotky se pohybují v rozptýlených skupinách, z nichž každá má jiný specifický úkol. Obránci si všímají, že Rusové nemají tak špatné zimní vybavení, jak se často tvrdí, a že mnohem lépe narušují logistiku Ukrajinu, než tomu bylo v prvních měsících války.

Někteří ukrajinští vojáci pro BBC také naznačili něco, o čem se příliš nemluví. Že i oni jsou otřesení ztrátou blízkých kamarádů, že trpí vyčerpáním a nechce se jim bojovat. Díky kompetentnímu velení ale celková morálka Ukrajinců i po roce bojů údajně zůstává vysoká.

Tagy: