Záběry z bojů: Ukrajinci poslali Rusům „třaskavý dárek“, okupant střílel na prchající druhy

Na sociálních sítích se objevily další záběry ukazující syrovou realitu války. Ukrajinci na nich granátem svrženým z dronu přesně trefí zákop s ruskými vojáky. Kromě následků pak ukrajinská média zaujala nečekaná reakce jednoho z nich. Záběrů přímo z bojů mezi Ukrajinci a Rusy koluje na internetu díky současným technickým vymoženostem mnoho. Jejich pravost se ale v době trvání konfliktu nezávisle ověřuje jen velmi obtížně.

Video na svém telegramovém účtu zveřejnil ukrajinský válečný novinář Roman Bochkala. Ze záběrů je patrné, jak operátoři dronu svrhnou do zákopu s ruskými vojáky granát. Nejméně tři okupanti se po výbuchu skácejí k zemi. Ukrajinská média ale zaujal především konec záznamu. Podle agentury Unian totiž na něm Rus, který přežil „třaskavý dárek“ střílí na své prchající spolubojovníky.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Státy NATO musí do války s Ruskem. Putina zastaví jen třetí světová, tvrdí Chodorkovskij

Podle Bochkaly útok provedla brigáda pojmenovaná po vojevůdci Konstantinu Ostrožském, který žil na přelomu 15. a 16. století v Litevském velkoknížectví (stát, který zahrnoval i značné území dnešní Ukrajiny, pozn. red.). Z dostupných informací není zřejmé, kdy a kde se útok odehrál. Podle zasněženého okolí zákopu ale video bylo takřka jistě natočeno v zimních měsících.

Nejprudší boje se aktuálně vedou na východní frontové linii. Rusové se po dílčích úspěších stále marně pokoušejí dobýt město Bachmut v Doněcké oblasti. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin v neděli uvedl, že se jeho skupina zmocnila vesnice Krasna Hora poblíž Bachmutu. Jeho tvrzení nebylo možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů, tým tohoto ruského oligarchy nicméně na sociální síti Telegram uveřejnil záběry, které ukazují členy Vagnerovy skupiny před značkou na okraji obce.

Ukrajinští představitelé očekávají brzký útok ruských jednotek, možná ještě před prvním výročím začátku války, které připadá na 24. února. Zároveň však zpochybňují schopnost nepřítele provést úspěšnou ofenzivu.

„S velkou ofenzivou, jak tomu říkají, mají Rusové velké problémy,“ uvedl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Avizovaný ruský útok podle něj zdaleka nepokračuje podle plánu. „Rusové mají velké problémy a ukrajinské jednotky je úspěšně odrážejí,“ citovala Danilova ruskojazyčná verze serveru BBC News.

Tagy: