Musel si vykopat hrob, pak ho zastřelili. Vagnerovci pro CNN popsali, jak dopadají zběhové

Dva zajatí vagnerovci se pro americkou CNN rozmluvili o nezměrné brutalitě, se kterou Rusové přistupují ke svým vlastním vojákům. Velitelé údajně nařizují mužům útok za útokem, při nekončící krvavé vřavě pak ani není čas sbírat zraněné. Zvláště krutá je pak Moskva k těm, kteří chtějí složit zbraně.

Dosud se svět dozvídal o činech a chování Vagnerovy skupiny jen zprostředkovaně. Americká CNN ale získala od ukrajinské armády exkluzivní přístup ke dvěma ruským vojákům, kteří se k vagnerovcům přidali. Motivaci měli jasnou – jako vězni doufali, že jim Rusko za půlroční službu v armádě odpustí zbytek trestu.

Vagnerovci se v rozhovoru svěřili s doslova hororovými prožitky z fronty. Nejvíce je prý zaskočil neustálý tlak a nekonečné hnaní do útoku. I oni sami potvrdili dříve opakované zkazky, že vězni jsou v ruské armádě především „potravou pro děla“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA zvažují obnovit přísně tajný program na Ukrajině. Přímé zapojení do války, zní z Ruska

„V první vlně nás bylo 90. Šedesát lidí hned zemřelo při minometné palbě. Zraněných byla hrstka. Když jedna skupina selže, hned se pošle druhá. Když selže druhá, posílají další,“ popsal jeden ze zajatých vagnerovců. Jejich identitu CNN z bezpečnostních důvodů tají.

Zraněný = mrtvý?

Tlak velení, které požaduje další a další útoky, je prý tak obrovský, že ruští vojáci ani nemají čas sbírat raněné. Nemají tak přehled, kdo zemřel a kdo ještě žije. „Když jste zranění, snažíte se odvalit někam, kde se nestřílí. Když kolem vás nikdo není, sami si provedete první pomoc,“ popsali vagnerovci.

Rusové se přesto ženou do dalších útoků, protože vědí, že dezerce se trestá smrtí. Stejně tak se trestají i další známky slabosti.

„Bez příkazu jsme nemohli ustoupit, protože kdybychom neposlechli rozkaz, tak by nás zastřelili. Jeden muž ale zůstal na místě, byl velmi vyděšený, byl to jeho první útok. Měli jsme rozkaz postoupit vpřed, on se ale schoval pod strom a neposlechl. Jenže se to doneslo k vedení. Odvedli ho na padesát metrů od základny. Nechali ho, aby si sám vykopal hrob a pak ho zastřelili,“ svěřili se vagnerovci s krutou zkušeností.

Na frontu za prominutím trestu

Podle nich se většina vězňů dala k vagnerovcům jen s vidinou toho, že jim ruské úřady prominou zbytek trestu. I peníze se ale pro někoho staly hlavní motivací. „Řekl jsem si, že šest měsíců je lepší než deset nebo jedenáct let ve vězení. Chtěl jsem prostě začít znovu,“ sdělil ruský voják. Podle vagnerovců ale šel do války i muž, kterému zbývalo pouze 12 dní trestu. Verbíři brali téměř každého a válečná rizika rekrutům zamlčovali.

Ruští vojáci pro CNN přiznali, že když je Ukrajinci zajali, vlastně se jim trochu ulevilo. „Přišli a střelili vedle mojí nohy. Řekli: ‚Ruce vzhůru.‘ A bylo to,“ popsal jeden ze zajatců. „Byla to špatná volba. Už bych se neúčastnil žádné vojenské operace, především ne proti ozbrojeným silám Ukrajiny, které se odmítly vzdát své země. Přivedli nás sem pod falešnou záminkou,“ uzavřel.

Tagy: