Záběry z bojů: Ukrajinci rozdrtili několik obrněnců. Okupantům poslali varovný vzkaz

Ukrajinská 59. brigáda provedla další údery na ruské okupanty v Doněcké oblasti. Kromě jiného se jí povedlo zničit tank T-72 a další obrněnec. Ukrajinci k demolici použili protitankové raketomety. Okolnosti zveřejněných záběrů je nicméně v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda zničila v Doněcké oblasti pomocí protitankového raketometu ruský tank T-72B,“ konstatovala na Twitteru analytická stránka Ukraine Weapons Tracker.

Na záběrech, které pořídil průzkumný bezpilotní letoun, je skutečně vidět tank okupantů, jehož posádka pálila (zřejmě) směrem na ukrajinské pozice. Následoval však přesný ukrajinský zásah. Střela z protitankového raketometu vedla k fatálnímu zničení ruského obrněnce.

Další útok pak 59. brigáda barvitěji popsala na svém Facebooku: „Rašisté (hanlivé označení pro ruské okupanty, pozn. red.) ještě nepochopili, že se nikdy nebudou moci volně a pokojně pohybovat na ukrajinské půdě. Ať už na čistém poli, nebo na cestách – trest od našich ozbrojených sil je nemine. Podívejte se na video ukazující bezchybnou práci naší brigády.“

Na videu jsou vidět dvě ruská obrněná vozidla, která se pohybovala po bahnité cestě kdesi v Doněcké oblasti. Jeden z obrněnců zasáhla ukrajinská střela. Z poničeného stroje postupně vyskočilo hned několik okupantů. Obrněnec ujel ještě ze setrvačnosti několik metrů, než narazil do hrbolu. Posádka druhého stroje se otočila o 180 stupňů a dala se na ústup.

Rusové podle Kyjeva od vypuknutí invaze ztratili více než 187 tisíc vojáků. Rovněž přišli o 3 683 tanků, 7 139 dalších obrněných vozidel, 5 753 transportních vozidel, 3 388 dělostřeleckých systémů, 294 vrtulníků, 308 letounů a 2 413 bezpilotních letounů. Zmíněná čísla nelze nezávisle ověřit. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy:
válka tank Ukrajina raketomet Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda