Záběry z útoku: Ukrajinský dron shodil bombu skrz poklop ruského tanku. Rozmetal i náklaďák

Ukrajinský dron shodil bombu skrz poklop ruského tanku.

Matyáš Zrno popsal situaci na Ukrajině

Ukrajinci se pochlubili dalším úspěšným útokem na ruské invazní síly. Tentokrát se 40. dělostřelecké brigádě povedlo pomocí dronu a výbušnin zlikvidovat ruský tank a také transportní vozidlo. Záběry, které je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit, jednotka zveřejnila na sociálních sítích.

„Ukrajinská 40. dělostřelecká brigáda zasáhla ruský tank T-80BV a transportní vůz Ural-4320 s dronovou municí,“ konstatovala stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na jižní i východní frontě.

Na videu je skutečně vidět útok bezpilotního letounu na ruský tank. Ze záběrů je patrné, že dron shodil bombu přímo skrz poklop do vnitřku obrněnce. Tam pak výbušnina explodovala.

Je vcelku pravděpodobné, že v době útoku už se v tanku nenacházela ruská posádka. I přesto se Ukrajinci rozhodli pomocí dronu udeřit. Účet Ukraine Weapons Tracker před časem vysvětloval, proč tak činí: „Vcelku často může být de facto nemožné ukořistit nepřátelské vozidlo ponechané v zemi nikoho. Útok dronem je pak nejlepší možnost. Dělají to obě strany v tomto konfliktu.“

Druhý úder provedla 40. dělostřelecká brigáda na ruský transportní vůz Ural-4320. I v tomto případě jednotka využila bezpilotní letoun a výbušninu. Ta spadla na zadní část vozidla a způsobila jeho fatální poškození.

Tagy: