Nelítostný rozkaz ruských velitelů: Máme zastřelit všechny, kteří z fronty utíkají

Ruští vojáci

Ústup z Ukrajiny je pro některé ruské okupanty takřka nemožný. Na části fronty totiž velení údajně rozestavělo linii s vojáky, kteří mají nařízeno střílet na všechno, co před sebou uvidí. A to včetně svých krajanů. Dokládá to zachycený telefonát mezi ruským vojákem a jeho partnerkou, v němž dívce svěřuje, jaké rozkazy od velitele dostal.

„Přivedli sem odsouzence z vězení a dovedli je přímo na frontu. A my zde sedíme jako oddíl, který má zabránit jejich ústupu,“ popisuje v zachyceném hovoru, který zveřejnila ukrajinská tajná služba, ruský voják. Své manželce následně sděluje: „Pokud někdo z nich bude utíkat, máme je zastřelit.“

Žena reaguje slovy, že to je „hrůza“. „Tak jsme to postavili. Sedíme ve druhé linii, střežíme tu první. Za námi je další linie,“ popisuje v hovoru dále voják. Zároveň doplňuje, že je tudíž „nemožné utéct“. „Střílíme naše vlastní,“ zmínil Rus. Ukrajinci pětiminutový záznam zveřejnili, ale nejsou schopni určit, na kterém konkrétním úseku fronty se ruský voják nacházel.

Přímo na hrotu fronty proti Ukrajincům jsou podle něj noví rekruti, přičemž většina z nich mají být propuštění trestanci. Ty ve vězeních verbuje žoldnéřská organizace Vagnerova skupina oligarchy Jevgenije Prigožina. Před časem se na internetu objevilo video, ve kterém zmiňovaný Prigožin láká odsouzence ke službě v jeho jednotkách. Za půl roku bojů jim slibuje milost, ať je jejich zločin jakýkoliv.

V řadách vagnerovců tak podle zahraničních expertů i Ukrajinců bojují mnozí kriminálníci, kteří mají na svém vrubu těžké zločiny. Prigožin totiž neváhá najímat třeba i odsouzené vrahy. Před časem šokovalo i zverbování sériového vraha a kanibala Jegora Komarova. Samotný Prigožin později občanům řekl, že „buď bude na Ukrajinu posílat vězně, nebo jejich děti“.

Voják zároveň informoval, že Rusové v místech, kde se právě nachází, mají těžké ztráty a přežívají v tvrdých podmínkách. Dodal také, že na místě je plno nových rekrutů, kteří vešli do armády v rámci mobilizace vyhlášené prezidentem Vladimirem Putinem. Mnozí z nich však mají ve svých dokumentech uvedeno, že jsou údajně stále v Rusku a na boj se teprve cvičí.

Mobilizace vyústila k úprku Rusů

Putin „částečnou mobilizaci“ vyhlásil před několika týdny v návaznosti na ztráty své armády na Ukrajině. Podle jeho slov se měla týkat ruských mužů s vojenskou zkušeností nebo v aktivních zálohách. Ministr obrany Sergej Šojgu následně uvedl, že si Kreml takto slibuje získat 300 tisíc nových vojáků.

Existuje ovšem nespočet průkazných videí a dalších důkazů dokládajících, že verbíři se na mnoha místech snaží zrekrutovat takřka každého muže, na kterého narazí. Nejvíce je to znát především v asijských oblastech Ruska, potažmo na Kavkaze.

Řada Rusů však narukovat nechce. Část začala otevřeně protestovat, přičemž bezpečnostní síly tyto demonstrace mnohdy násilně potlačily a odporující lidi zadržely. Někteří pak přímo v policejních vazbách obdrželi své povolávací rozkazy. Statisíce Rusů se navíc rozhodly opustit svoji domovinu a přesunout se do okolních států.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina vězni Rusko Kavkaz Vagnerova skupina Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin