Záběry ze zničené Borodjanky: Rusové městečko prakticky srovnali se zemí

Ukrajinci mají znovu pod kontrolou městečko Borodjanka, které ruská vojska podobně jako ostatní místa v Kyjevské oblasti na začátku dubna opustila. Region je však absolutně zdevastovaný. V současnosti by člověk v Borodjance těžko hledal budovu, která není poničená. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby Rusové městečko prakticky „vymazali z povrchu zemského“.

Po měsíci tvrdých bojů mají Ukrajinci opět kontrolu nad všemi městy v Kyjevské oblasti. Radost z vítězství jim však kazí informace o zvěrstvech, která ruská armáda páchala v jednotlivých regionech. Podle očitých svědků je situace v Borodjance ještě horší než v Buči, kde Rusové popravili stovky civilistů.

Na sociálních sítích se šíří záběry, které ukazují rozsah škod v městečku. To mělo před začátkem ruské invaze zhruba 13 500 obyvatel. Nyní je Borodjanka z velké části vybombardovaná. V ulicích je složité nalézt budovu, která by nebyla zničená. Domy, které ještě zčásti stojí, budou muset být ve většině případů strženy kvůli porušené statice.

„Okupanti Borodjanku prakticky vymazali z povrchu zemského,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ukrajinci nyní v sutinách hledají mrtvá těla civilistů pod troskami. Podle odhadů jich budou stovky.

Ruské ostřelování především z počátku války nebylo zdaleka jediným problémem, který městečko v posledních týdnech sužovalo. Za ještě horší se dá možná považovat následná okupace Borodjanky ruskou armádou.

Podle svědků tamní budovy kromě raket masakroval i ruský konvoj tanků, který oblastí pouze projížděl. Americká CNN rovněž na základě svědectví uvedla, že Rusové v oblasti plenili a rabovali.

Místní obyvatelé také ukázali reportérovi CNN zabitého muže, kterého našli na dvorku. Měl svázané ruce a nohy a na těle těžké podlitiny. Nábojnice ležela poblíž. Jde pravděpodobně o důsledek zacházení s civilisty ruskou armádou.

Vypadá to, že podobných případů se v oblasti odehrálo několik. Rusko přesto nadále tvrdí, že jeho jednotky na civilisty neútočí, a zprávy o zvěrstvech označuje za ukrajinskou provokaci vytvořenou na objednávku USA.

Tagy:
válka masakr Ukrajina bombardování budovy USA Rusko trosky Ozbrojené síly Ruské federace Borodjanka Buča Dmytro Ivanovyč Kuleba ostřelování Kyjevská oblast